EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всеки норвежец милионер теоретично

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки норвежец милионер теоретично

mail07:15 | 10.01.2014прегледи 1769 коментарикоментари 0


Норвегия управлява най-големия в света суверенен фонд, който според оценки на централната банка на страната вече възлиза на 5,11 трилиона крони (около 611 милиарда евро), съобщи  германското бизнес издание www. manager-magazin.de. При брой на населението от малко под 5,1 милиона души тази стойност означава, че на всеки норвежец се пада малко над един  милион крони (120 000 евро). Подобно нещо не се е случвало никога по-рано, посочва говорител на централната банка. Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света. Скандинавската страна стана седмият по големина износител на петрол в глобален мащаб, след като през 1969 г. започна добив на петрол в Северно море. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1% от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.
Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4% годишно. Експерти прогнозират, че положителното развитие на фонда ще продължи. През 2013 г. стойността му се е равнявала на 183% от годишния БВП на Норвегия, а до 2030 г. показателят трябва да се повиши до 220%.
Богатството обаче има и отрицателни страни, отбелязва "Мениджър магацин". Заради него правителството се въздържа от реформи, критикуват експерти. Страната си позволява високи
субсидии, които другаде биха били немислими. Фермерите, например, получават субсидии, за да могат да отглеждат крави в отопляеми обори в арктическите райони. Щедри са и социалните плащания.
"Всеки пети норвежец в трудоспособна възраст получава някаква форма на държавна помощ", въпреки че безработицата в страната е едва 3,3%, посочва икономист.

Въпреки това Норвегия е сред най-конкурентоспособните държави с 11-о място в класацията на Световния икономически форум. За тази година правителството очаква растеж от 2,1%, който до 2016 г. би трябвало да се ускори до 3,1%. В тази стойност не се включват печалбите от търговията със суровини.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157