EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Връзката „АЕЦ – обезсоляване на вода”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връзката „АЕЦ – обезсоляване на вода”

mail12:00 | 09.03.2015прегледи 1157 коментарикоментари 0


Руската държавна корпорация „Росатом“ разработва нова технология в ядрената енергетика, свързана с обезсоляването на морска вода при работата на АЕЦ. Комплексът за обезсоляване на водата, интегрирани в ядрена централа с голяма мощност, ще бъде нов продукт, който „Русатом Оверсиз“, част от „Росатом“, ще предложи на пазара. Според съществуващата статистика около 2 милиарда души на Земята изпитват недостиг от прясна вода. В близките десетилетия се очаква ръст на населението в регионите, където се усеща недостиг на прясна вода – в Латинска Америка, Африка, Близкия Изток и Югоизточна Европа. „Според нашите оценки, един комплекс за обезсоляване на водата в интеграция с ядрени централи с голяма мощност с реактори ВВЕР има значителен потенциал на чуждестранните пазари. За това свидетелства подписаното на 10 февруари в Кайро споразумение с египетската страна за разработване на проект за изграждане на АЕЦ заедно с комплекс за обезсоляване на водата, както и високата заинтересованост на потенциалните клиенти“, отбеляза генералният директор на "Русатом Оверсиз" Джомарт Алиев.
По думите му комплексите за обезсоляване на вода, съвместими с АЕЦ с голяма мощност ще позволят да се получават до 170 000 кубически метра прясна вода на денонощие от един ядрен енергоблок. Компанията възнамерява да разшири продуктовата си линия в тази област, в това число на комплекси за обезсоляване на водата на база на ядрени централи с малка мощност и самоходни плаващи ядрени централи, добави Алиев.
През 2014 г. фирмата създаде експертен съвет по обезсоляване на вода, който ще решава задачите за изработване на оптимални технологически решения за най-големите международни доставчици на компанията на пазара на води и третиране на водите, изхождайки от специфичните им потребности. В състава на съвета влязоха водещи световни специалисти в тази област. Между 1970 и деветдесетте години на 20 век в казахстанския град Актау на брега на Каспийско море действаше ядрен енергиен комплекс, позволяващ да се обезсолява вода в промишлени обеми. Комплексът работеше на базата на реактор с бързи неутрони БН-350 и произвеждаше 120 000 кубични метра прясна вода в денонощието.

 


Тагове: вода, АЕЦ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg