EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Връзката "GREGY" ще се финансира от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връзката "GREGY" ще се финансира от ЕС

mail10:40 | 07.11.2023прегледи 654 коментарикоментари 0


Както беше обявено от Генерална дирекция "Енергетика" (ГД "Енергетика") на Европейската комисия, електрическата междусистемна връзка GREGY е включена в списъка на Проектите от взаимен интерес (PMI). Списъкът ще бъде изпратен на Европейския парламент и на Европейския съвет за официална ратификация с цел приключване на обичайната процедура.

Този водещ проект ще свърже Египет с Европа през Гърция с подводен кабел с мощност 3 000 MW и дължина около 950 км. Зелената енергия на конкурентни цени, която кабелът ще пренася от Египет до Гърция, ще се произвежда от възобновяеми енергийни източници с мощност 9.5 GW, които ще бъдат изградени и експлоатирани от Copelouzos Group в Египет.

Тази зелена енергия от 3000 MW, която ще се пренася по проекта GREGY, ще замени 4,5 млрд. куб. м. природен газ годишно и ще намали емисиите на CO2 с около 10 млн. тона годишно.

Проектът е от стратегическо значение за Европа и напълно съответства на стратегията на Европейския съюз за преход към зелена енергия и постигане на нулеви емисии на CO2 до 2050 г. Той е в пълно съответствие с енергийната стратегия на Европа за електрифициране на енергийните системи и снабдяването им с чиста зелена енергия с оглед на бързото навлизане на възобновяемите енергийни източници и декарбонизацията на Съюза.

Същевременно GREGY ще има решаващ принос за постигане на енергийна диверсификация и силно подкрепя политиката на ЕС за създаване на зелени енергийни коридори от юг на север, които да свързват електроенергийната система на Египет с тази на Европа.

Отбелязва се също така, че GREGY - Green Energy Interconnector вече е включен в инициативата за развитие "Глобален портал" на Европейския съюз, която има за цел да обедини приоритетите на външната политика на ЕС и да привлече инвестиции за периода 2021-2027 г. за развитие на глобалната инфраструктура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158