EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Враца: Всеки квартал с уникално ухание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Враца: Всеки квартал с уникално ухание

mail14:04 | 15.03.2024прегледи 525 коментарикоментари 0


Уникална за страната залесителна кампания започва от тази събота Община Враца, съобщи кметът Калин Каменов. Кампанията ще продължи през целия кметски мандат, като през това време ще бъдат засадени над 4 000 дървета и храсти, първите 1000 от които - още тази година.

След проведени срещи с ландшафтни архитекти за устойчивите видове, които ще се развиват добре в града, е създадена концепция във всеки квартал да се засаждат определен вид дървета и храсти, които ще цъфтят по различно време. Идеята е различните зони във Враца да се отличават със своята зеленина и цвят, посочи Каменов, допълвайки, че подобно нещо се прави за първи път в България. 

По думите на кмета ж.к. „Дъбника“ ще мирише на липа, ж.к.. „Сениче“ – на жълта акация, ж.к.“Младост“ – на индийски люляк, ж.к. „Околчица“ – на бадеми, в ж.к. „Металург“ ще има див рожков, в ж.к. „Река Лева“ – жълта албиция, в кв. „72“  - магнолии, в ж.к. „Медковец“- розова акация, в ж.к. „Самуил“ – розов кестен, в кв.“Бистрец“ – червенолистна слива, в кв. „Кулата“ – офика. В централната градска част ще се засаждат японски вишни.   

Концепцията за „Зелена Враца“ ще бъде разгледана и предложена за гласуване и в Общинския съвет, за да продължи да се изпълнява и в бъдеще, независимо кой е начело на града, обясни Каменов.

Първата акция по залесяването ще е тази събота в четири зони. Началният час е в 09:30, а сборните пунктове за доброволците ще са: за бул. „Крайречен“ – в района на Табашкия мост, за ж.к. „Дъбника“ – паркинга на РБО, за ж.к. „Сениче“ – в района на изкуственото футболно игрище, а за „Металург“ – в района между ул. „Братя Миладинови“ и ул. „Дико Илиев“. В следващите дни служителите на общинското предприятия „Благоустройство и комунално стопанство“ ще подготвят терените за засаждане.

Дърветата тази пролет ще бъдат осигурени посредством дарения, като първият дарител е МД „Електроник“. От следващата година, със започването на проекта за "зелените петна", ще бъдат осигурени останалите средства, както и тези, необходими за поливните системи.

Успоредно със засаждането на новите дървесни видове и оформянето на парковите пространства ще се работи и по осигуряването на повече паркоместа в града, обясни още кметът на Враца. Съществуващите в околоблоковите пространства зелени площи ще бъдат намалени с различен процент, най-много до 20 %,  и те ще бъдат използвани за осигуряване на нови места за автомобили. Останалите зелени площи ще бъдат обновени, засадени и оградени с високи бордюри, за да не могат да се качват върху тях коли, обясни Калин Каменов./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg