EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водна криза в Свищовско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водна криза в Свищовско

mail11:07 | 01.07.2022прегледи 1125 коментарикоментари 0


Безводие застрашава около 4000 души в Свищовско заради амортизирана водопреносна мрежа, съобщи за БТА кметът на общината Генчо Генчев. По думите му жителите на селата Овча могила, Червена, Морава, Драгомирово и Българско Сливово са застрашени от безводие, а реалната опасност от бедствено положение има в село Совата, където повече от 180 души ще останат изцяло без вода. 

Кметът е описал проблема в писмо, изпратено до МРРБ и Областния управител на Велико Търново.

Критичната ситуация е заради силно амортизираната водопреносна мрежа на населените места и загубата на над 80 процента от водния ресурс. „Моля, за Вашето съдействие от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъдат отпуснати финансови средства за спешна и неотложна реконструкцията на водопроводната мрежа“, се казва в писмото.

В него Генчев припомня за идентичната ситуация от 2021 година, когато със заповед от 7 август се наложи да обяви бедствено положение в село Совата, поради множеството аварии на водопреносната мрежа и невъзможността да се осигури водоснабдяването на населеното място.

Във връзка с необходимостта от спешни и неотложни мерки кметът е получил покана от областния управител за среща, която ще се състои на 1 юли от 11:00 часа в Областната управа. На нея ще присъстват представители на ВиК дружеството, а кметовете на населените места, заплашени от безводие, също ще представят конкретните казуси, както и готовността на хората там да излязат на протест, посочи Генчев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg