EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водещите теми в пресата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водещите теми в пресата

mail08:30 | 29.11.2013прегледи 721 коментарикоментари 0


Към септември тази година средната работна заплата в София е 1087 лева, показват данните на Националния статистически институт. Разликата с най-ниското средно трудово възнаграждение - това във Видинско, вече е повече от два пъти - в Северозапада то е било 517 лева. В цели 23 области средната работна заплата е под 700 лева, а в 10 от тях - дори под 600, пише Труд.

Подобрение в средата за бизнес през ноември отчита Националният статистически институт. През този месец общият показател на бизнес климата се е повишил с 1,7 пункта в сравнение с октомври. Двигател на покачването са били по-благоприятните нагласи в промишлеността и в сектора на услугите, докато при търговията на дребно е отчетено влошаване на средата, посочва Капитал Daily.

В Добричко има фирми, които бавят заплатите на работниците си дори по 18 месеца, съобщава Дума, като цитира началника на Областната инспекция по труда Младен Мартинов. През годината инспекторите са констатирали по около 4 нарушения във фирма.

Германия и Франция се присъединиха към Великобритания с обявяването на нови ограничения на социалните помощи за мигранти от Евросъюза. Париж поиска по-строг контрол за временно работещите чужденци, а Холандия има намерение да въведе програма "Доброволчески труд срещу социални помощи", пише 24 часа.

Възрастни хора с увреждания и със здравни проблеми ще могат да получават медицинска помощ у дома. Това става ясно от предложения за промени в Закона за здравето, качени на сайта на здравното министерство. Медицински специалисти и специалисти в областта на социалните услуги ще осъществяват специфични грижи по домовете за възрастни болни, след като в момента на практика такива услуги няма, отбелязва Сега.

Незаконните хостели и квартири, които са натъпкани с бежанци, ще бъдат затворени. Столична община и СДВР ще проверят над 60 сгради, които се обитават от нелегални имигранти. Проверките ще продължат до края на годината, посочва Монитор.

Строителният контрол започва масови проверки на всички големи търговски центрове. Проверката на сигурността на сградите трябва да приключи за една седмица. Инспекцията е разпоредена от премиера Пламен Орешарски. Поводът е срутването на покрива на супермаркет в Рига, при което загинаха 54 души, пише Преса.

Нов факултет ще обучава специалисти за работа по газопровода "Южен поток". Той ще бъде създаден в рамките на два вуза - Руския държавен университет по нефт и газ "Губкин" и българското Висше транспортно училище "Тодор Каблешков". В интервю за Стандарт руският посланик у нас Юрий Исаков посочва, че това е първият в историята на българско- руските взаимоотношения съвместен инженерен факултет.

Всеки трети българин си представя политик, като чуе думата "престъпник" - сочат данните от изследване на Институт "Отворено общество" за обществените нагласи към езика на омразата. За 19,9 на сто от хората извършителите на престъпления са роми, а според 14,9% това са т.нар. "скинхедс". Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените - 13,9%, и адвокатите - за всеки десети от запитаните, съобщава Сега./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg