EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Водещите ИКТ центрове в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водещите ИКТ центрове в Европа

mail06:20 | 15.04.2014прегледи 2517 коментарикоментари 0


Чудите се какво превръща дадено място в център на информационните и комуникационните технологии (ИКТ)? Погледнете Мюнхен, Лондон, Париж или по-малки градове като Дармщат,  включени в нов атлас на водещите ИКТ центрове в ЕС. В този атлас се показва къде цифровите технологии процъфтяват и се изследват факторите, допринасящи за този успех, съобщи за ЕК.
По-голямата част от дейността в областта на ИКТ в Европа е съсредоточена в 34 региона в 12 държави. Сред основните "съставки" на успеха са достъп до водещи университети и изследователски центрове и възможности за финансиране - като рисков капитал.
Класации по категории
Завършили компютърни науки: 8 от 10-те водещи региона са в Обединеното кралство
Изследователска и патентна дейност: На първо място е Германия.
Нарастване на заетостта: Лисабон в Португалия и Жешов в Полша бележат най-бърз растеж.
Рисков капитал: Мюнхен, Париж и Лондон привличат най-много капитали.
Не е нужно да си голям, за да успееш!
В проучването също така се подчертава значението на по-малките региони. Така например Дармщат - град със 150 000 жители, който разчита на научните изследвания и иновациите и на
активната си бизнес общност, се нарежда на 7-мо място сред 10-те водещи центъра за върхови постижения в областта на ИКТ в ЕС. Други малки региони с високи резултати са Льовен, Карлсруе
или Кеймбридж.
Фактори за успеха в областта на цифровите технологии
Високите постижения на даден регион в областта на ИКТ са свързани с научноизследователската и развойна дейност (НИРД), със способността да се намира пазарно приложение на знанията
(иновации) и да се изгради интензивна бизнес дейност около тези иновации. Резултатите показват някои характеристики на регионите, в които ИКТ са силно развити:
- в по-голямата си част те са промишлени райони от дълго време;
- разполагат с висококачествени образователни институции и други важни участници в сферата на иновациите;
- имат дългосрочни политики в областта на научните изследвания и иновациите;
- възползвали са се от възможности в исторически план (като например да са национални столици);
- имат склонност да образуват клъстери помежду си (половината от 34-те центъра за върхови постижения са съседни региони).
Този ефект се наблюдава и на места като Силициевата долина (САЩ), Бангалор (Индия) и Чанджоу (Китай).
Контекст
Този доклад е в отговор на стратегията на ЕС за засилване на промишленото и технологично лидерство на Европа в областта на ИКТ. Заключенията в доклада и атласът ще бъдат използвани при формулирането на бъдещата политика на ЕС за насърчаване на иновациите в Съюза. Те ще бъдат включени и в проекта EURIPIDIS, насочен към политиката за иновации в областта на ИКТ и
излизането на най-добрите изследователски идеи на пазара. Освен това Съвместният изследователски център планира да анализира технологичното разнообразие на дейността в областта на ИКТ и нейното развитие. Това ще помогне за откриване на допълващите се страни на отделните центрове.
Европейски център за върхови постижения в областта на ИКТ се нарича географска област в ЕС с високи резултати в производството на ИКТ, НИРД и иновациите, дейности с централна роля в световните международни мрежи.
В доклада са анализирани всички региони в ЕС (1303 региона в рамките на общата класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS3)) по отношение на дейността в областта на ИКТ и са определени резултати, отговарящи на нейната относителна "тежест". 14% от регионите имат резултат над 20 точки. Най-добрите 34 имат резултати между 41 и 100 точки.
В доклада се анализират три елемента (бизнес дейност, НИРД и иновации в сектора на ИКТ) въз основа на тяхната интензивност (например оборот на бизнеса, растеж на оборота, брой на служителите), тяхната интернационализация (например колко международни партньори имат предприятията/изследователските центрове/университетите) и дейността в мрежа: кои от тях са
центрове и са пряко свързани с много партньори, кои от тях имат връзки, които позволяват само неголям обмен.
Заключенията са основани на комплексен показател, обединяващ 42 показателя за оценяване на дейности в областта на ИКТ. Използвани са няколко източника на данни и бази данни за изготвяне на показателите и измерванията: класации на университети, индекси на цитиране, информация за сътрудничеството по европейски изследователски проекти, колко инвестиционни компании от водещите в света по НИРД в областта на ИКТ присъстват в даден регион, финансиране с рисков капитал или данни за броя на служителите и оборота на компаниите.
Проектът Европейски центрове за върхови постижения в ИКТ (EIPE) се изпълнява от Съвместния изследователски център и ГД "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии".

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg