EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Воден режим в Перник

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Воден режим в Перник

mail07:32 | 14.11.2019прегледи 628 коментарикоментари 0


Обединихме се около предложението водата в Перник да се спира в 8,00 ч. сутрин и да се пуска в 20,00 ч. вечер. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров след работна среща, проведена в местното "В и К" съвместно с областния управител Ирена Соколова и специалисти от дружеството. По думите му макар и неокончателен, това е най-вероятният вариант за ограничение на водоползването, който той ще разпише. Ще се следи разходът от язовира и спрямо показателите е възможна промяна на режима.
Предложено е извънредно водоснабдяване от язовир "Долна Диканя", като водите му бъдат насочени към язовир "Студена", заяви управителят на "В и К" Иван Витанов. Този вариант обаче е свързан с много условности, защото предстои да се изследва качеството на водата и дали е годна за консумация.
Водното количество в "Долна Диканя" е 4,7 млн. куб.м и може да послужи като буфер, поясни кметът Станислав Владимиров. Той е получил уверения, че в рамките на месец, месец и половина, ако качеството на водата позволява, е възможно свързване с радомирския водопровод и по обратен път с помпена станция водата да отиде в пречиствателната станция и в язовир "Студена".
Премиерът Бойко Борисов се е обадил на пернишкия кмет веднага след заседанието на Министерски съвет и е обещал съдействие, съобщи Владимиров.
Перничани ще потърсят помощ от други В и К дружества за допълнителни аварийни екипи, защото един от големите проблеми са безбройните аварии на територията на общината. В периода, в който няма да има вода, да се извършват ремонти, за да намалим този огромен обем, който в момента изтича по улиците на Перник, каза кметът.
В графика за водния режим има риск високите квартали да са с нарушено водоподаване, каза също Владимиров. По думите му ще бъде направена разстановка как тази ситуация да бъде преодоляна и част от жителите на общината да не са ощетявани.
Нямаме друга алтернатива, освен воден режим на този етап, категоричен е кметът. По думите му Перник може да бъде изправен пред хуманитарна криза.
Ще изискаме средства от МОСВ за пречиствателната станция, които да бъдат отпуснати в спешен порядък, както и спешно съдействие от няколко министерства, посочи Владимиров.
Освен това всички водохващания във Витоша ще бъдат проверени и насочени към "Студена".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg