EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Вложители в КТБ ще съдят държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вложители в КТБ ще съдят държавата

mail10:10 | 10.11.2014прегледи 946 коментарикоментари 0


Швейцарската разследваща компания CCI прави предварителни проучвания на казуса с Корпоративна търговска банка, но засега няма сключен договор за разследване. Това се казва в официално изявление на компанията до медиите, цитирано от БНР.

Уточнява се, че за да започнат работа по случая, трябва да имат сключен договор с организация, представляваща вложителите в банката, но не й с политическа партия.

Съобщението на компанията идва ден след като лидерът на "Другата България" Божидар Томалевски обяви, че до десет дни ще бъде сключен договор със CCI за разплитане на случая.

По думите му резултатите от разследването ще са в основата на предстоящия колективен иск срещу България от вложителите до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. До 10 дни искът ще бъде подписан от хиляди хора, каза Томалевски. По негово мнение България ще бъде осъдена и вложителите ще си получат парите. Според вложителите затварянето на КТБ е "заговор на държавата и хора на високи постове срещу гражданите". Много от потърпевшите имат сериозни психически и други здравословни проблеми, отбелязаха участници в пресконференцията. В писмо до различни институции инициаторите настояват за информация от БНБ и КТБ за транзакции от сто милиона лева за 11 минути - на 20 юни от 22.21 до 22.32 ч., когато КТБ и сетълментът вече са затворени. Те искат да знаят как се е случило това и кои са привилегированите получатели.

По казуса КТБ вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев коментира пред БНР: Това трябва да остане изолиран случай. Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия! Първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ.

Лицензът на Корпоративна търговска банка беше отнет миналата седмицата. Вложителите в гарантираните депозити ще могат да получат парите си от 4-ти декември.

 


Тагове: КТБ, Дончев
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg