EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Властта безсилна пред казуса „Пеевски”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Властта безсилна пред казуса „Пеевски”

mail10:40 | 24.09.2013прегледи 764 коментарикоментари 0


Конституционният съд трябваше да излезе с решение по казуса за евентуалното прекратяване на депутатските правомощия на Делян Пеевски. Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран от парламента за шеф на ДАНС преди повече от три месеца. Изборът му взриви гражданското общество и предизвика масови протести у нас и по света не само срещу избора му, но и срещу правителството, които продължават и до днес - вече 103-ти ден. Така управляващите бяха принудени да го оттеглят от поста и да изберат друг - Владимир Писанчев - за председател на Държавната агенция за Национална сигурност, припомня bTV. До днес обаче не е ясно може ли Делян Пеевски да остане депутат и да се върне в парламента, след като вече е бил назначен на друга длъжност и новият му-стар пост, изключва тази възможност. Председателят на Конституционния съд така и не насрочваше заседанието по казуса, въпреки че той стои от началото на лятото.

Свидетели сме в една безпрецедентна поредица на ерозия на държавни власти и институции във връзка с казуса "Пеевски". Дори и институцията, призвана да пази Конституцията – от нея изтича информация, спекулации, както и расте напрежението и всичко това е свързано с цялата огромна сянка, която хвърлят г-н Пеевски и неговият образ. Междувременно той успява да повлияе на парламента, на Дойче веле, на огромна част от медиите. Така че от тази сянка тепърва хората очакват да изникват нови неща и няма власт, която да изсветли тази сянка. Това каза Христо Иванов от Българския институт за правни инициaтиви в интервю за предаването "Преди всички".

Като че ли безвъзвратно е загубен шансът на Конституционния съд да внесе яснота по въпроса продължава ли Делян Пеевски да е депутат, след като на 14-и юни беше избран за председател на ДАНС: Конституционният съд трябваше да произнесе едно ясно решение, при една ясна процедура, която да не оставя никакво съмнение. Това не се случва. Каквото и да се случи, шансът на КС да внесе поне някаква яснота на края на този казус, като че ли безвъзвратно е загубена. Недоверието в КС е заложено в самите процедури, по които се назначават и конституционните съдии. Когато имаме дългогодишна практика на такива ключови места да се спускат партийни назначения с очевидното намерение да вършат услуги, да имат тефтерчета и по телефоните да им се дават указания – докато това продължава, винаги властите ще бъдат заразени с един огромен начален пасив на недоверие.

Очевидно е, че няма политическа власт, която да може да се справи с тази ситуация, заключи още той.

От една страна, имаме искане КС да разгледа конкретния казус с г-н Пеевски, а от друга страна, имаме искане КС да се произнесе с общо тълкуване на текста от Конституцията, който се занимава с предсрочното прекратяване на правомощията на народните представители. Възможно е КС в един момент да реши, че първо трябва да се произнесе по общото дело и след това да стигне до г-н Пеевски и неговия конкретен казус. Не са изключени и сценарии, в които мотивите на КС и конкретния начин, по който той ги аргументира, макар и Пеевски да престане да бъде депутат, да го върнат в съдебната система, така че тогава горещият картоф ще се прехвърли върху ВСС. Няма държавна институция, която да не е засегната от целия този казус и възел от проблеми, обясни Иванов.
 

Развръзка по казуса нямаше и днес, след като Конституционният съд обяви, че ще изслуша Делян Пеевски на 8 октомври от 10.00 часа. Очаква се тогава съдът да вземе решение по искането на група народни представители от 42-то Народно събрание за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на Пеевски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg