EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Високите лихви притискат Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Високите лихви притискат Гърция

mail10:15 | 01.07.2010прегледи 764 коментарикоментари 0


 Лихвата, която Гърция трябва да плаща за получените спасителните кредити е твърде висока, което може да принуди страната да се откаже от еврото.
Това заяви Петер Бофингер, член на екипа от независими икономически съветници на германското правителство, информация на Асошиейтед прес.
Страните от еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) трябва да преразгледат високата цена, която определиха на Гърция за получените кредити, отбеляза Бофингер.
"Ако след година или две Гърция установи, че бюджетният й дефицит не е по-нисък заради настъпилия икономически срив, то политиците й може да се запитат дали все още си заслужава да бъдат част от еврозоната", посочи експертът.
Никоя страна не е успявала да намали бюджетния си дефицит с темпо, подобно на определеното за Гърция, допълни той.
Междувременно вчера гръцкото финансово министерство обяви, че е назначило високопоставен статистик от МВФ за нов ръководител на статистическата агенция на страната, съобщи Асошиейтед прес.
Агенцията бе значително дискредитирана, след като новото гръцко правителство разкри тази година, че данните за бюджета са били разкрасени и ревизира рязко нагоре бюджетния дефицит.
Финансовото министерство заяви в сряда, че Андреас Георгиу, зам.- ръководител на статистическата служба на МВФ, е назначен да оглави агенцията. Предишният директор напусна малко след като властта в Гърция бе поета през октомври от социалистическото правителство на Георгиос Папандреу.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg