EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Високи такси блокират фирмената конкуренция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Високи такси блокират фирмената конкуренция

mail14:00 | 23.11.2010прегледи 753 коментарикоментари 0


Фирмите в България губят над 10 процента от времето си, за да се справят с различни административни пречки, предаде БНР, цитирайки доклад на Световната банка.
В други нови членки на Европейския съюз, като Естония и Словакия например, фирмите отделят под седем процента от времето си за изпълнение на разпоредби. Докладът на финансовата институция беше представен на дискусия в София.
Според Световната банка по-малкото време и разходи на бизнеса за изпълнение на регулации може да повлияят положително на икономическия ръст. България би трябвало да насочи усилията си в тази посока.
Режимът на държавните такси създава голяма тежест за фирмите. Остарялата нормативна рамка, слабата институционална структура и липсата на правителствена политика при определянето на държавните такси са довели до неконтролируемото им нарастване. Таксите са нараснали с 60 процента за периода 2005-2008 година. Редица конкретни държавни такси са толкова високи, че сериозно вредят на конкуренцията, действайки като пречка за влизането на фирми на пазара.
Една от препоръките е да се подобрят условията за правене на бизнес на общинско ниво.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg