EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Вирус иска откупи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вирус иска откупи

mail11:36 | 09.03.2016прегледи 1828 коментарикоментари 0


Зловреден софтуер, който блокира файловете в компютъра и иска откуп, за да ги освободи, успешно е атакувал компютри на Apple, пише BBC News. Изследователи в сферата на киберсигурността от компанията Palo Alto Networks посочват, че за пръв път такива атаки се реализират срещу “Мак”.

Софтуерът KeRangers е бил скрит във версия на клиента на BitTorrent Transmission. Създателят на Transmission и Apple заявяват, че са предприели стъпки, за да спрат разпространението на зловредния софутер. Все още не се знае колко хора за засегнати.

Transmission е програма, която позволява на потребителите да свалят и споделят BitTorrent файлове - най-често музика или филми. След като е бил информиран за нападенията, Apple е анулирал сертификата на заразения софтуер, за да предотврати инсталирането му, ако бъде свален. Разработчиците на Transmission са пуснали нова версия и призовават клиентите да обновят софтуера си назабавно.

Операционната система на компютрите на Apple - Mac OS X, традиционно се смята за сигурна, тъй като е по-затворена в сравнение с функциониращия на безброй различни устройства Windows. Писането на зловреден код за “Мак” беше по-трудно, защото имаше по-малко такива машини, но с нарастването на употребата им, престъпниците работят усилено, за да ги атакуват, казва Грег Дей от Palo Alto Networks. “Свидетели сме на повече заплахи за “Мак” през последните няколко години - това е напомняне, че няма среда, в която не съществува риск от кибератаки.”


Тагове: Apple, вирус
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg