EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вино от Космоса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вино от Космоса

mail18:46 | 17.05.2021прегледи 747 коментарикоментари 0


Бутилка червено вино, прекарала в космоса повече от година, може да се окаже най-скъпото вино, продавано някога, пише Том Хъдълстън-младши от CNBC Make It.

Christie's продава бутилка Pétrus 2000, която е отлежала 14 месеца на борда на Международната космическа станция (МКС), преди да се върне на Земята през януари. И британската аукционна къща изчислява, че в крайна сметка цената „ще бъде около 1 милион долара“.

Това би направило реколта, отлежала в космоса, най-скъпата бутилка вино, продавана някога. (Настоящият рекорд за една бутилка вино е поставен през 2018 г., когато анонимни купувачи са платили 558 000 долара за бутилка френска Бургандия от 1945 г. Romanee-Conti, продадена от Sotheby’s.)

Бутилка вино от Chateau Pétrus, винарна във френския регион Бордо, от 2000 г. насам обикновено струва повече от 7000 долара, според Wine-Searcher. И всеки, който ще купи вино от космическа експозиция, ще получи и бутилка от същата реколта от 2000 г. на Pétrus, която е била отлежала на Земята, за да сравни разликите в тези два вкуса.

Дузина бутилки Pétrus 2000 прекараха 14 месеца в безтегловност на борда на МКС, обикаляйки земята на 17 000 мили в час. Те бяха доставени на МКС от европейската изследователска компания Space Cargo Unlimited с цел проучване на въздействието на космическото пътуване върху процеса на отлежаването на виното.

През март група от експерти по вина и енолози, събрани от Института по лозарство и винарство в Бордо, проведоха тест за дегустация на бутилки Pétrus 2000 от космическата мисия, които не се продават. Те сравняват виното, отлежало в космоса, с бутилки от същата реколта, отлежала на Земята, откривайки ясни разлики във вкуса, цвета и аромата на вината.

Един от участниците в дискусията, кореспондент на списание Decanter на име Джейн Ансън, дори каза през март, че виното, отлежало в космоса, има вкус, сякаш е отлежало с две до три години по-дълго от виното, отлежало на Земята.

Експертите нарекоха отлежалото в космос вино „страхотно”, според Christie's, като аукционната къща пише в публикация в блог, че някои от участниците в дискусията твърдят, че вкусът на отлежалото в космоса вино „прилича на розови листенца и че мирише на излекувана кожа или лагерен огън и блести с изгорящ оранжев блясък“.

Междувременно бутилките Pétrus 2000, отлежали на земята, обикновено са известни с вкусовите нотки на дим, къпини, череши, сладник и трюфели, според Wine.com.

Космическият биолог Майкъл Лабърт заяви пред уебсайта Euronews, че разликата във вкуса се случва поне отчасти, защото определена реакция по време на процеса на отлежаване на виното на Земята, наречена конвекция, не се случва при нулева гравитация.

Компанията Space Cargo Unlimited, която също е изпратила стотици лози, се надява, че експериментът ще помогне за изследване на процеса на зреене на виното, включително как виното и лозята се адаптират към новите условия. Според Christie’s, групата установи, че лозите всъщност растат по-бързо в космоса, отколкото на Земята, въпреки по-малкия достъп до светлина и вода.

„Ще бъде изключително вълнуващо да видим данните за това как нулевата гравитация, променящите се температури, влажност и радиация са повлияли на виното на молекулярно ниво“, заяви Тим Триптри, международен директор на Christie’s Wine & Spirits Department, в изявление. „И кой знае, може би това ще бъде началото на космическото лозарство или дори марсианското мерло.“

В действителност Space Cargo Unlimited заявява, че ще използва приходите от продажбата на бутилките вино, отлежали в космоса, за да финансира бъдещи космически мисии и допълнителни изследвания за това как условията с нулева и ниска гравитация влияят върху земеделието и лозарството (по-специално отглеждането на грозде). Компанията казва, че се надява да открие как да отглежда сортове гроздови лози, които са по-устойчиви на промени в климата и други условия на отглеждане, като начин за „преоткриване на бъдещето на земеделието“ във време, когато изменението на климата влияе върху условията на растеж на Земята.

Виното ще се предлага и с декантер, чаши и тирбушон, изработени от метеорит, като всичко това е представено в персонализирана опаковка, ръчно изработена от парижката къща на изкуството Les Ateliers Victor, която се отличава с небесни дизайни, включително миниатюрна слънчева система.

Понастоящем Christie’s търси купувачи на бутилки чрез това, което ще бъде частна продажба.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg