EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Винетки за второкласни пътища заради ТИР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Винетки за второкласни пътища заради ТИР

mail11:15 | 30.12.2021прегледи 688 коментарикоментари 0


Цените на винетките за леките коли няма да се променят през 2022 година, каза в ицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

За последно цената на винетките беше вдигната в началото на 2018 г., като най-масовата винетка - едногодишната за лек автомобил поскъпна от 30 лв. на 97 лв.,  тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а уикенд винетката - 10 лв.

Ползването на пътищата трябва да се изплаща от ползвателите, категоричен бе той. "Замисълът на реформата на тол системата е именно товарните превози да заплащат повече, отколкото автомобилите", каза още Караджов. Той обяви намерението си за разширяване на обхвата на БГ Тол към второкласните пътища за камионите.

"Например, ако един тир влезе в България през Русе, той може да отиде до Силистра, да си свърши работата и да се върне, без да стъпи по първокласен път. Ниските такси са в ущърб на нас като държава и общество, защото всички имаме нужда от тези пари, с които да се поддържа високо качеството на пътя", изтъкна Гроздан Караджов.

 “Ще търся обаче подкрепа, че замисълът на реформата на толсистемата е товарните превози да заплащат повече, отколкото автомобилите”, каза още Караджов и съобщи данните за събираемостта от пътни такси до края на третото тримесечие, от които излезе, че две трети от приходите идват от леките коли и само една трета - от камионите.

Той съобщи, че предстоят срещи с браншовите сдружения на превозвачите, на които да се достигне до взаимноприемлива толтакса. Реалистичният срок за това според него е след края на първото тримесечие догодина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg