EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Винена карта и културен туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Винена карта и културен туризъм

mail13:07 | 05.09.2023прегледи 683 коментарикоментари 0


Винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина предлага на туристите посещения във винарски изби, съчетани с опознаване на културно-исторически забележителности. Инициативата ни започна преди година, когато се събрахме 17 изби от нашия регион с идеята да го популяризираме, каза пред БТА Еми Маринова, координатор на създаването на винената карта.

По думите й тази част на България, обхваната в картата, представлява почти една пета от територията на страната, но към нея е насочен само 4 процента от туризма и 12 на сто от винения туризъм. 

"Често се срещаме с проблема, че не сме известни, че туристите не знаят какво могат да посетят в този регион на България", подчерта Маринова. Картата е резултат от работата на 17-те изби, представени в нея, като са показани и разположени в близост до тях  забележителности. Идеята е турист, който иска да посети различни изби в региона, да го направи като отдели време и се запознае с интересни природни и културно-исторически обекти.

"Надяваме се с тази наша инициатива да събудим интереса към региона ни, да имаме повече посещения, да се заговори повече за качеството на вината в Дунавската равнина, които се отличават със своите стил, елегантност и свежест", каза още Маринова.

Към момента винената карта се разпространява само на хартиен носител, работи се и по създаването на сайт.

БТА припомня, че от 1 до 3 септември в Плевен се състоя първото винарско изложение "Сторгозия". В него участваха 12 производители на вина със семеен бизнес от Северозападна България като своята продукция представиха от Института по лозарство и винарство в Плевен и от Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Александър Стамболийски" в града.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037