EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виктория Нюланд подава оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виктория Нюланд подава оставка

mail17:50 | 05.03.2024прегледи 476 коментарикоментари 0


Виктория Нюланд ме уведоми, че възнамерява да се оттегли през следващите седмици като заместник-държавен секретар по политическите въпроси – роля, в която тя олицетворява ангажимента на президента Байдън да постави отново дипломацията в центъра на нашата външна политика и да съживи глобалната Америка лидерство в решаващ момент за нашата нация и света.

 Това пише в свое изявление държавният секретар Антъни Блинкен, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ, за отставката на зам.държавния секретар по политическите въпроси.

 "Мандатът на Тория обхваща три и половина десетилетия забележителна обществена служба при шестима президенти и десет държавни секретари. Започвайки с първото си назначение като консулски служител в Гуанджоу, Китай, Тория имаше повечето работни места в този отдел. Политически и икономически служител. Говорител и началник на кабинета. Заместник помощник секретар и помощник секретар. Специален пратеник и посланик. Тези преживявания въоръжиха Тория с енциклопедични познания по широк спектър от проблеми и региони и несравнима способност да използва пълния набор от инструменти на американската дипломация за насърчаване на нашите интереси и ценности, пише Блинкен."

Тя е работила с шестима американски президенти в продължение на три десетилетия, припомня на страницата си Държвният департамент.

След нейната оставка задълженията на заместник-държавен секретар ще бъдат поверени на Джон Бас. Руското външно министерство ведната реагира с позиция, в която посочи, че свързва оставката на Виктория Нюланд "с провала на антируския курс на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън".

В края на 2013 и началото на 2014 г. тя посещава Майдан Незалежности в Киев нееднократно.

На 7 февруари 2014 г. Нюланд се оказва в епицентъра на глобален скандал, след като неин частен дипломатически разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, е прихванат и пуснат в глобалната мрежа. Афектирана, Нюланд изпуска реплика по адрес на ЕС: „Майната му на Европейския съюз“ (на английски: Fuck the E.U.)

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039