EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виктор Понта подкрепя шистовия газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виктор Понта подкрепя шистовия газ

mail08:00 | 17.06.2013прегледи 659 коментарикоментари 0


Румънският премиер Виктор Понта подкрепя не само проучванията за шистов газ, но и експлоатацията на шистов газ там, където такъв бъде намерен, пише в. "Гъндул". Запитан дали подкрепя проучванията за шистов газ, последвани от експлоатация на залежите, Понта отговори без колебание: "Да, сега нямам съмнения".Онова, което убедило премиера, били резултатите на американците и проучванията, представени на Европейския съвет миналия месец, на който присъства Понта, за да подкрепи тази кауза, пише "Гъндул".
Пред телевизия Бе1 (B1) Понта каза, че проучванията, които са били представени и на Европейския съвет, показват, че САЩ са намалили цената на електроенергията с 25 процента. "Гъндул" припомня, че румънският премиер наложи през 2012 г. мораториум върху експлоатацията на шистов газ, а тази година се обяви за привърженик на идеята за проучвания. Премиерът допълни, че въпросът за експлоатацията ще бъде решен "от едно по-умно правителство", което ще стане след около пет години.
Друг аргумент, посочен от румънския премиер, е сегашната зависимост от руския газ. "Не съм настроен срещу руснаците, срещу Газпром, но е добре да бъдем независими", каза Понта пред телевизия Бе1.
Експлоатацията на шистов газ е оспорвана в Европа, най-вече във Франция и България, където еколозите обвиняват метода на хидравлично разбиване, необходим за това, че може да зарази подпочвените води и да предизвика земетресения. Румънският премиер е взел решение и по друг спорен въпрос - Рошия Монтана, където канадска компания иска да разработи находище на злато и сребро, информира "Гъндул". "Успях да взема решение: да се финализират проучванията за околната среда, на второ място да завършат преговорите с инвеститора - преговаря се за дължимите вноски, правим законопроект, който парламентът ще обсъди. Ако го одобри - добре, ако го отхвърли - добре", каза премиерът и допълни, че от поста на депутат ще гласува "против".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg