EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ВиК-операторите от 2013 с нови бизнеспланове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВиК-операторите от 2013 с нови бизнеспланове

mail13:03 | 09.01.2013прегледи 651 коментарикоментари 0


Мара Барева, БТА
Всички ВиК-оператори ще трябва през тази година да представят в ДКЕВР нови бизнеспланове, изпълнението на които ще се обвързва и с постановяваните от ДКЕВР цени на ВиК-услугите. Това каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев след обществено обсъждане на проекта на указания за изготвяне на бизнесплановете, които регулаторът е представил. След като се въведе регулирането на ВиК-услугите,  непрекъснато натрупваме опит за начина, по който трябва да се изготвят бизнесплановете и да се регулират цените по най-добрия за потребителите начин, дори и други регулатори вече се интересуват от нашия опит, каза Семерджиев. Той посочи, че основен проблем за ВиК-сектора са дълго отлаганите инвестиции и именно това трябва да се промени с изпълняването на инвестиционни програми, заложени в бизнесплановете на дружествата.

Досега се късаше връзката между бизнесплана на даден ВиК-оператор и цените, които ДКЕВР постановява, но сега вече бизнеспланът и цените ще са обвързани и изпълнението на бизнесплана ще гарантира и постигане на ценовите нива, които са предвидени от дружеството, обясни Семерджиев. Това ще позволи по думите му да се правят планове за дългосрочни инвестиции, защото дружеството ще знае при изпълнение на тези инвестиции какви цени на услугата ще постигне.
В същото време трябва да се прецени дали е оправдано изпълнението на мащабна инвестиционна програма, ако това ще повиши много цените, коментира председателят на регулатора. Той даде за пример Североизточна България, където цените на водата са вече на прага на социалната поносимост с нива от 2,50 лв. за кубичен метър. Има случаи, в които е по-добре да се реализират по-бавни темпове на намаляване на загубите на вода, но да не се повишават драстично цените, каза Семерджиев. Според него обаче най-съществено е именно за помпеното водоснабдяване, каквото е то в Североизточна България, да се намалят загубите, за да се постигнат и по-ниски цени на водата.
Според Ангел Семерджиев в регионите, където цените на ВиК-услугите са високи, е оправдано прилагането на двустепенна скала при определяне на цените - тези, които използват по-малко вода, да плащат по-ниска тарифа, а след като се надвиши определено количество употребена вода - тя да бъде калкулирана по по-висока тарифа. Семерджиев посочи, че това и сега е възможно да се прилага и се прилага в Търговище. Друг вариант за постигане на социална поносимост на цените на ВиК-услугите в районите, където те са високи, е въвеждането на социални помощи за вода, посочи още Семерджиев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg