EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Виенският „старчески” дом

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виенският „старчески” дом

mail18:35 | 13.11.2022прегледи 6498 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, спец. пратеник на EconomyNews.bg

На запад погледът стига до красиви виенски къщи с градини, следва дворецът Вилхелминенберг, а след това погледът може да стигне до Виенската гора. На изток гледката обхваща оживената Thaliastraße.

На границата между града и провинцията  е разположена Haus Liebhartstal, която беше напълно реновирана през 2014 г.

Всъщност това е един от многото общински домове за възрастни хора, които приютяват виенчани, когато те не могат да се грижат за себе си поради напредна възраст, болест.

И точно тук се открива много сериозно българско присъствие. Мадлена Комитова е ръководител на 150 домове за възрастни хора към Община Виена и член на УС на Виенските домове за възрастни хора. Тя живее и работи в австрийската столица 30 години, като кариерата й протича именно в тази сфера.

 Предлага първо да разгледаме дома, а после да сравняваме работата тук и в София например.

Сградата е голяма, в светли топли цветове с широко дървено стълбище. На мецанина са кафенето, което предлага продукти, произведени в градините на дома, фризьорски салон, магазин за плодове, зеленчуци и други храни, пощенски кутии за всеки от отседналите тук.

Криста Квас очаква гостите от България на прага на малката си гарсониера на първия етаж. Подредила е апартаментчето по свой вкус, със снимки на децата и внуците, с кръст над леглото, с книги по полиците.

„Подготвях се от два дни, за мен е събитие да срещна нови хора макар тук на етажа да сме една компания от 15 души, излизаме в дневната, разговаряме, хапваме.

Работих в областта на ресторантьорството и, когато почина съпругът ми, се оказа, че не мога да се грижа за къщата. Реших да се оттегля в дом – вече 8 години и се чувствувам нормално.”

На горния етаж обаче човек се сблъсква с тежката старост и болестите. Тук са възрастни хора, страдащи от лека деменция, които играеха на кегли в тяхната дневна, защото болестта все още не бе ги завладяла изцяло.

В другия край на етажа нещата стават тъжни - болестта е напраднала, хората са или на колички или на легло. Трудно подвижни дори с проходилки, те имат нужда от помощ почти за всичко, което искат да направят.

Персоналът разчита много на доброволци, които живеят в дома, като в замяна се включват в гледането на възрастните хора. Често това са студенти във Виена.      

Домът разполага с:

  210 единични стаи с  размер от 14 m² до 20 m²

 4 двойни стаи с размер от 14 m² до 20 m²

 72 места за грижи със стационарни легла.

Храненията са пет на ден.

Полагат се постоянни медицински грижи, като кабинетите са разположени на мецанина.

Колко е моята такса?

Това е важният въпрос. Ето какво обясняват от управата, което е валидно не само за този дом, но за всички на територията на общината.

Вашият собствен дял от разходите зависи от вашето финансово състояние. Пред Виенския социален фонд разкривате целия си доход, включително допълнителна пенсия и фирмена пенсия.

Ако вашите доходи не са достатъчни, независимо дали са резидентни или стационарни клиенти, се предлага финансова подкрепа на всички жители на Виена, за да получат необходимите грижи и помощни услуги.

Таксата, която човек плаща за дома, се изчислява по следния начин, като в нея се включват:

    Максимум 80% от вашата месечна нетна пенсия

    Вашата надбавка за грижи

Социалният фонд на Виена изчислява точния размер на вашия дял от разходите, като вземе предвид вашето лично състояние.

Колко ми остава?

Във всеки случай остава:

    20% от вашата месечна нетна пенсия или текущата минимална надбавка съгласно WMG - Виенски закон за минимална сигурност.

    13-то и 14-то месечно плащане (специални плащания)

    10% от надбавката за грижи ниво 3, ако получавате надбавка за грижи

Цени

Корекции на цените, които са актуални в даден дом, могат да възникнат, например, поради промени в разходите за персонал въз основа на разпоредбите на колективния договор. Всякакви корекции на курса се правят ежегодно.

Публикуваните тарифи подлежат на одобрение от Съвета на попечителите на жилищата на пенсионерите във Виена и на признаване от Социалния фонд на Виена (FSW).

Докато тарифите не бъдат признати от FSW (обикновено в средата на годината), за момента все още ще се таксуват тарифите от предходната година. Могат да бъдат направени последващи корекции в зависимост от размера на вашия принос към разходите.

 

В градината на Haus Liebhartstal можеш да се разхождаш, тук се организират градински партита, представления, танци. Тук се срещаме отново с Мадлена Комитова.

„Начинът, по който функционира един такъв дом тук и в София например, е един и същ, наредбите са същите. Това което променя крайният резултат, а ние знаем, че резултатът в общински дом в София, не е такъв, какъвто бихме искали, е отношението. Това за мен е разковничето и го повтарям от години на моите български колеги – отношението трябва коренно да се промени, да се изпълни с хуманност, с разбиране, с топлота. Трудно е да се постигне, но е възможно. Трябва промяна в нагласите. Тази професия е много трудна, ако не я вършиш, защото я харесваш, не се получава добър резултат.”   

Зад  живота в Haus Liebhartstal стоят сериозни финансови възможности. Какви са те обаче?

Това обяснява Мона Бадила, ръководител на отдел "Грижи/сестрински услуги" към Фонда „Социална Виена” – Грижи да възрастни хора.

Мона Бадила:

„ Първо няколко обобщаващи данни ще ви предложа. Бюджетът за 2021 г. за всички услуги в областта на грижата за възрастните във Виена е в размер на 1,3 млрд. евро. Финансират се действия в областта на мобилната грижа, частично стационарната грижа и грижата в домове за възрастни хора.

Сумата се формира по следния начин - от една страна е държавата, чието участие е 10%. Държавата изплаща определена сума на гражданите за получаването на услуга „Грижа”, като размерът на сумата се определя според нуждите на съответния човек.

Самите хора се категоризират в седем категории. 

 Град Виена е и провинция на Австрия и като такава поема около 60% от разходите в рамките на социалните помощи, които градът осигурява.

Останалите 30% идват от вноските на самите хора, които ползват услугите. „ 

Настаняването в дом обаче е финалната възможност за възрастен виенчанин. Преди това има няколко други възможности за грижа.

Мобилна услуга например: Тя се прилага,  когато има нужда от грижа в собствения дом. При тази услуга една част от сумата се плаща от парите за грижа, осигурени от държавата, а друга - са собствени средства. Пример за такава домашна грижа е пенсионер с  категоризация две.

Ако пенсионерът разполага с 950 евро на месец, което е сравнително ниска пенсия в Австрия, има разходи за наем около 300 евро, се изчислява колко часа месечно ще получава грижа - например при 12 часа месечно ще са необходими  346 евро. Т.е. изчислява се какви приходи и разходи има пенсионерът, на тази база се формира сумата за грижа, която трябва да плати самият той, а останалите около 300 евро остават за него.  

Категоризацията се определя според необходимата месечна грижа. Подава се заявление, след което пристига лекар, който изготвя експертиза, това може да се случи в дома на човека или в болница. Прави се анализ на документацията, епикризите и след това се прави посещение на място.

Много е важно да се подчертае, че категоризацията е на база необходима грижа, а не на база самото заболяване.

Към съответното законодателство, има допълнителна наредба за категоризацията, чрез която се определя какво време е необходимо за съответната процедура.

Например, помощ при хранене, помощ при обличане, сумирани всички услуги дават определен обем от време, според което се определя и колко грижа е необходима. Ако се сумират до 65 часа, това е категория едно. 

Категоризации

Първа група - нужни грижи за 165 евро

Втора група  - нужни грижи за 365 евро

Трета група - нужни грижи за 475 евро

Четвърта група - нужни грижи за 712 евро

Пета група - нужни грижи за 968 евро

Шеста група - нужни грижи за 1351 евро

Седма група - нужни грижи за 1776 евро


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860