EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виенският дизайн в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виенският дизайн в София

mail17:45 | 20.09.2013прегледи 705 коментарикоментари 0


Във Виена винаги се е създавал и продължава да се създава дизайн. Да почувстваш дизайна във Виена е възможно почти на всеки ъгъл. Да почувстваш виенския дизайн в София също стана възможно – съвременните тенденции бяха представени на станалите вече традиционни виенски вечери на Бюрото за връзки на община Виена в София “Компрес”. Уникалният салон за култура и дизайн “Склада” на ул. “Г. Бенковски” 11 на 19 септември се превърна във виенска територия. Специално за вечерта пристигна и делегация на община Виена, водена от специален представител на кмета на Виена - Барбара Новак, депутат във виенския ландтаг, а сред гостите бяха деловите партньори на Виена в София в областта на културата, бизнеса и политиката.
Дизайнът във Виена е неделимо единство от традиция и съвремие. Миналото на града е наситено с изключителни дизайнери – Адолф Лос, Йозеф Хофман, Коломан Мозер са само някои от най-големите имена. Бродейки по малките улички човек осезателно усеща историята на дизайна: сградата на Пощенска спестовна каса на Ото Вагнер, барът на Алфред Лос, сградата на Сецесиона, къщата на Хундертвасер. Почитателите на съвременния дизайн непременно трябва да посетят виенския Квартал на музеите или т.нар. МАК – Музея на приложното изкуство. И един съвет за есента – не пропускайте ежегодната Виенската седмица на дизайна.
Общината отдавна е осъзнала потенциала на креативните индустрии. Тя подпомага млади дизайнери по най-различни начини. Днес в австрийската столица дизайнът означава и градски дизайн, който е важна предпоставка за по-високо качество на живота в бъдеще.
На изкушените от модата ще допадне дворецът Хетцендорф, където се намира Училището за мода на Община Виена. Неговата директорка Моника Кицелт представи успехите на учениците си и направи гостите на събитието съпричастни към атмосферата, царяща в това творческо ателие. Забележителна е не само сградата. Училището е частно, но се съфинансира от общината, така че учениците не заплащат такси за обучение. Млдите таланти могат да избират между пет специалности – облекло, плетиво и трикотаж, продуктов дизайн, шапкарство и текстилен дизайн. Техни творения могат да се видят на ежегодните модни изложения във Виена – Виенската седмица на модата и Модепаласт.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg