EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

"Виена умен град”: Висок стандарт за бедни & богати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Виена умен град”: Висок стандарт за бедни & богати

mail06:55 | 21.02.2019прегледи 2617 коментарикоментари 0


 Доминик Вайс* е ръководител Агенцията за смарт сити на община Виена (Smart City Agency, http://www.urbaninnovation.at/en/Smart-City-Agency). Темата на лекцията му в София по време на дните на Виена в София "Диалог за бъдещето", които ще се проведат на 21 и 22 февруари в София, ще бъде: „Дигиталното развитие и умните градове.”

Ето какво каза той в аванс за EconomyNews.bg.

Г-н Вайс, програмата „Смарт сити Виена” стартира през 2011 г. Кои са най-големите постижения до този момент?

"Smart City Vienna" представлява визия за град, в който ще може да се живее добре и в бъдеще, без това да става за сметка на околната среда. За да се разбере виенският подход, е важно да се погледне цялостно на проблема. "Смарт" или интелигентно решение в случая е комбинация от устойчиви решения в различни области.

През март 2011 г. община Виена прие програма за изграждане на "интелигентен град". Това стана възможно с политическта подкрепа и силната ангажираност лично на кмета. Целта е да се използват силните страни на Виена, като те непрекъснато се развиват и популяризират в чужбина. Успешни проекти като новият квартал "Асперн" с намиращата се там лаборатория за иновационна енергийна система "ASCR" (Aspern Smart City Research) или изследователският проект WAALTeR (Виенска тестова зона AAL), който проучва възможностите за подходящите начини за подпомагане на хората от различните възрасти в градското им ежедневие - това са само някои от примерите за успешно развитие на града.

За Виена понятието интелигентен град означава постоянно обучение и комбинация от различни мерки. Програмата Смарт Сити Виена е процес, който трябва да бъде обогатен с много различни проекти и процеси, за да може да градът да подсигури най-добрите условия за живот на всички граждани.

Изготвена е пътна карта за развитие до 2020 г. и дори до 2050 г. – кои са основните акценти в нея? Кои са най-важните проекти по години?

Пътната карта всъщност представлява основното скеле на Рамковата стратегия на Виена за интелигентния град, която на следващ етап беше разработена от екип от общински и външни експерти. С Рамковата стратегия за интелигентния град общината е разработила обширна стратегия, която включва три основни елемента:

опазване на ресурсите,

 качество на живот,

 иновации.

Смарт Сити Виена означава преди всичко щадящо използване на природните ресурси. Но това не означава отказ от тях, а напротив! Виена, като интелигентен град, трябва да предоставя на всички свои жители, независимо от техния доход или произход, най-добрите условия за живот. Ключът към постигането на тези цели е разработването на нови, креативни решения. Затова са ни нужни качествени научни изследвания и интелигентни и мислещи хора. Дигиталните технологии със сигурност ще играят все по-важна роля през следващите години.

Това определя и основната цел  на Смарт Сити Виена 2050: високо качество на живот за всички виенчани с възможно най-щадящо използване на ресурсите. Това става само с всеобхватни иновации. Някои от настоящите проекти са: "Виенският модел за кампус", общ образователен кампус за деца от 0 до 10 години, "Кварталното колело" система за отдаване под наем на транспортни велосипеди или "WienBot", първият дигитален помощник в решаването на административни проблеми във Виена, който дава директни отговори на въпроси, свързани с услугите в града. Това обаче са само няколко примера, а значението на Смарт Сити Виена е в съвкупността от различните проекти и дейности.

Съвременният умен град залага на дигиталното развитие. Какво означава това за Виена?

Живеем във време на цифровизация на всички сфери на живота, когато информационните и комуникационните технологии са се превърнали в нервната система на „интелигентния“ град. Цифровизацията носи огромен потенциал от възможности и  ни помага, при разумно използване разбира се, да отворим много врати. Целта е да използваме оптимално този потенциал. Цифровизацията преминава през всички сфери на живота и ще играе все по-важна роля за бъдещето на Виена като умен град. Тук става дума за един постоянен, непрекъснато променящ се процес, като целта е не той да бъде завършен, а по-скоро да се развива и адаптира непрекъснато. Виена има 1,8 милиона жители и ние сме длъжни да използваме техния потенциал. При цифровизацията става дума не за замяната на хора с технологии, а преди всичко за подкрепа и облекчаване на труда на хората чрез новите технологии.

А ето и няколко примера, които показват например как приложението "Кажи на Виена" дава възможност на гражданите да съобщят проблемите си на общината, използвайки модерните технологии , или "WienBot" – приложение, което представлява дигитален помощник на общината и отговаря на въпроси или предоставя желаната информация.  Това са само два примера от многото във Виена, които вече са осъществени от общината. И в бъдеще дигиталната екосистема в града ще бъде обогатявана с програми като „Виена дава пространство“, дигитално обслужване "на едно гише" за одобряване и управление на обекти и дейности в общественото пространство.

Друг приоритет на Виена е да не оставя възрастните хора сами с проблемите на  дигитализацията и със свързаните с нея въпроси, а да ги включва активно в тях. Това означава предоставяне на тази непрекъснато растяща група хора достъп до електронно правителство, а така също и до всички видове цифрови услуги или приложения. С многобройни пилотни проекти общината иска да помогне на възрастните хора да навлязат в дигиталния свят и да се възползват от различни съществуващи формати.

 

Участва ли Виена в трансгранични „смарт” проекти и, ако да, в кои?

Община Виена насърчава международния обмен и редовно инициира нови проекти в различни области. Например в проекта „По-интелигентни заедно“ (Smarter Together) разработваме заедно с Мюнхен и Лион интелигентни и приобщаващи иновации, които имат за цел подобряване на качество на живот в новите градски райони. По проекта "OptiMaaS" работим заедно с Осло, Брюксел и Залцбург с цел усъвършенстване на услугите в областта на мобилността. Този проект трябва да помогне на разработването на нови методи и процеси, необходими за това усъвършенстване, като се насърчава публично-частното участие в този процес. Проектът "Урбанистично обучение" (Urban Learning) обедини столици и други големи европейски градове, за да могат заедно да отговорят на общите предизвикателства, свързани със значителния растеж на населението и с амбициозните цели, които си поставят във връзка с намаляването на потреблението на енергия от твърди горива и намаляването на емисии на CO2.

Целта ни е и в бъдеще да ставаме все "по-умни" заедно и да работим трансгранично, за да правим Виена с всеки изминат ден все по-добро място за живеене.

---------------------

Доминик Вайс завършва политология и европеистика във Виенския университет. Работи във Виенската икономическа агенция (https://viennabusinessagency.at/), в отдел "Европейски съюз" във Виена и Брюксел. Като експерт по въпросите на ЕС участва в многобройни трансгранични проекти в областта на IT–сектора, технологиите за околна среда и възобновяемите енергийни източници. От 2013-та г. Доминик Вайс е ръководител Агенцията за смарт сити (Smart City Agency, http://www.urbaninnovation.at/en/Smart-City-Agency). Там той отговаря за координацията и управлението на проектите Smart City Vienna  и Digital City Vienna. Преди това участва в разработването на стратегията за Интелигентен град на Община Виена. Интересите му са насочени към изследването и развитието на мултидисциплинарните градски системи, където важна роля играят социалната интеграция, технологията и креативността, необходими за развитието на модерния град.

Снимка-портрет: © Urban Innovation Vienna

снимки: EconomyNews.bg

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg