EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Виена дава бонуси на наематели за отказ от газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виена дава бонуси на наематели за отказ от газ

mail15:55 | 31.01.2024прегледи 416 коментарикоментари 0


Потреблението на електроенергия в цяла Австрия трябва бъде покрито от възобновяеми енергийни източници до 2030 г., а до 2040 г. държавата да стане климатично неутрална. Виена си е поставила за цел да премахне напълно отоплението на дърва и нафта, а програмата "Без газ" предвижда стопроцентово спиране на употребата на газ за отопление.

Съществуват многобройни причини, поради които процесът на отказ от газ във Виена напредва трудно. Понякога собствениците на жилища не желаят да преминат към екологично чисти енергийни източници, а понякога причината е и в наемателите. Това важи дори за общинските сгради, защото наемодателят, в случая общината, няма право да прави такива промени без съгласието на наемателите.

За да се стимулират и двете страни към преминаване към екологично чиста енергия, общината ще субсидира и едните, и другите. При преустройството на отоплителната система също могат да се спестят около 35 процента от разходите. Общината е изготвила индивидуални пакети за участие в програмата, а новата общинска наредба за декарбонизация и саниране трябва да направи процеса още по-целенасочен.

От 1000 до 1500 евро на домакинство за отказ от газ 

Заявлението за получаване на премия за преустройство в размер на 1000 евро може да бъде подадено на сайта на общината. Ако даден наемател желае да смени газовата си печка с електрическа, тогава би било разумно първо да се обърне към електротехник, за да се направят точни изчисления на бъдещите разходи.

След това той трябва да представи офертата на наемодателя си и да получи неговото писмено съгласие. Всеки, който действително е сменил газовата си печка с електрическата, получава писмено потвърждение от общинската фирма-доставчик на газ, че газовият уред е демонтиран. След това бонусът се превежда по сметката на наемателя.

Във Виена все още има 30 000 жилища, където се готви само на газ. С бонуса общината се надява през първата година поне 2000 от тях да заменят газовите си готварски печки с електрически. Преустройството на собственото жилище винаги е свързано с разходи за закупуване на нови уреди и много усилия. С 1000 евро това преминаване към възобновяема енергия ще бъде възможно за всички виенчани, смятат от общината. Премията може да нарасне дори до 1500 евро на апартамент, ако смяната се направи едновременно в цял жилищен блок.

Електричество от възобновяеми източници

Връщането към електричеството ще става благодарение на производството на екологичен ток чрез използването на слънчева, водна, вятърна и геотермална енергия, отпадъчна и остатъчна топлина, водород, биомаса и биогаз. Градът вече разполага с разнообразни възможности за ефективното използване на екоток: инсталации за оползотворяване на отпадъци, комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, доставка на климатична енергия, съхранение на топлина, инсталации за производство на топлинна енергия. Към момента възобновяемите енергийни източници имат дял от едва 14,3 процента в сравнение с традиционните природен газ и нефт, но амбицията е до 2040 г. Виена да стане напълно климатично неутрална.

Снимка:Фотоволтаици на общинска жилищна сграда © PID / Christian Fürthner

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037