EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Видин: Красив фонтан отново работи + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Видин: Красив фонтан отново работи + снимки

mail12:02 | 15.06.2021прегледи 1541 коментарикоментари 0


Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк на Видин вече работи, съобщава Общината. Ремонтът на съоръжението е направен от Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, а функционирането и поддръжката му ще се осъществят със съдействието на местен хотел.

Шадраванът не е работил десетки години. Причината е повреда във водопроводната инсталация на системата. 

Така известният с фигурата на жена фонтан, се намира в старата част на парка, която е паметник на културата на парковото изкуство. Автор на творбата, проектирана в гипс, е Александър Апостолов, родом от село Арчар, Видинско. Изработката от мрамор (в края на 60-те години) е дело на Евгени Петров – художник и преподавател по изобразително изкуство в нашия град.

От Държавен архив – Видин са предоставили черно-бяла снимка на шадравана, направена през 60-те/70-те години на ХХ век от фотографа Иван Лилков.

Вечер фонтанът ще бъде осветен и ще представлява истинска атракция. Мястото, където се намира, е едно от най-посещаваните и предпочитани от видинчани за разходка и отдих. Възстановяването на съоръжението е поредна стъпка, която Общината предприема към преобразяване на облика на старопрестолен Видин и превръщането му в чист, зелен и привлекателен град – една истинска перла на дунавския бряг.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg