EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Взрив до Шумен: загинали, ранени + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив до Шумен: загинали, ранени + видео

mail13:45 | 10.12.2016прегледи 8549 коментарикоментари 0


обновявана/

Загиналите ще са повече от 5, щетите са големи. Това каза пред журналисти, пристигналият в Хитрино премиер в оставка Бойко Борисов. „Щетите са големи. Над 25 ранени с много изгаряния. Няколко човека са с 99%. Загиналите ще са повече от 5“, коментира премиерът в оставка. Борисов допълни, че на място има и екипи от София. „Машинистът казва че вагон се е откъснал от композицията. Прокуратурата е тук. Към мястото пътуват най-добрите следователи. Разследват се причините“, обясни той.

Ще отпуснем пари и ще оправим щетите, но това е най-малкият проблем - хората не могат да се върнат. Това каза пред журналисти в Хитрино премиерът в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Шумен. „Бяхме на цистерните долу с колегите. Поне от професионален опит, мисля че няма риск да гърмят повече. Прокуратурата е тук. Имаме разрешение да изтеглим задните цистерни да ги изтеглим назад, за да няма повече инциденти. Колегите ги обливат. Щетите са големи“, обясни Борисов.
Премиерът в оставка уточни, че на място има 110 пожарникари, над 20 пожарни коли. „40 души са настанени при близки. Кметът на Шумен е тук и има готовност да приеме хората, които са без жилища. Като е миналата вълната е поразила парка и три реда сгради, буквално ги е избушила. Ще вземем решение ще помогнем на хората, но умрелите не могат да се върнат. Иначе разрушенията с пари могат да се оправят“, допълни Бойко Борисов. „Над 20 линейки чакат, ако се намери още някой под развалините, но се надявам оттук нататък да направим всичко възможно“, добави той. Борисов уточни, че цистерните се обливат, а не се гаси огъня, защото ако се загаси стават по-опасни.
Във връзка с това има ли опасност за населението Борисов коментира: „Досега успокоявах пожарникарите и полицаите, защото всички са там. Не че много можем да им помогнем“. „Яд ме е, защото за тази община направихме толкова много и бях обещал да дойдем по хубав повод“, каза още той. „Като мине комисия и опише щетите. Ще им отпуснем пари и ще оправим щетите. Но това е най-малкият проблем, хората не могат да се върнат. Въпросът е дали става дума за техническа грешка. Машинистът е жив ще разказва“, коментира Бойко Борисов.
На въпрос има ли безследно изчезнали премиерът в оставка заяви: „Последно пак с пожарникарите и полицаите - възложих къща по къща, човек по човек да се търси".

****************************

Товарен влак с цистерни е дерайлирал на влизане в гара Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура". В 5,37 ч., тази сутрин, товарен влак на Булмаркет при влизане в гара Хитрино дерайлира и се самозапалват цистерни с пропан бутан. В района на гарата има засегнати сгради от взривната вълна. На място са екипи на МВР и Пожарната.

Дванайсет вагона с пропилен и четири с пропан-бутан е превозвал товарният влак, чиято цистерна се взриви тази сутрин на гарата в Хитрино. Това съобщиха за БТА от НК "Железопътна инфраструктура". От компанията уточниха, че в композицията е имало и празни вагони, каквито са изискванията за т. нар. предохрана на опасни товари. Товарният влак се е движел от гара "Дружба" /Бургас/ към гара "Север" /Русе/. При влизането си в Хитрино в 5.37 часа той е дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива, обясниха от НКЖИ.
Щетите от произшествието са огромни. Избухнал е пожар има загинали и ранени. Причините за инцидента тепърва ще се изясняват.
Русенската компания "Булмаркет" е превозвала товара. "Булмаркет ДМ" ООД е частно дружество, извършващо доставка и търговия с пропан-бутан и природен газ, производство на биодизел, ж. п.-превози, търговия със зърно и други. Управителят на фирмата Димитър Баев уточни, че в случая са били само превозвач на стоката.

Поне четирима души са загинали, 12 души са извадени живи под развалините и са транспортирани до Шумен. Това каза за Агенция „Фокус“ главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН във връзка с взрива на дерайлиралия влак в Хитрино.„Медицинския персонал от Разград, Шумен, Търговище, всички налични линейки са там да помагат. По-тежко пострадалите се транспортират до Варна. Военно въздушните сили са в готовност да окажат съдействие за транспортиране с хеликоптер, ако се наложи“, обясни главен комисар Николов.

„Поне 20 сгради са разрушени. Смятаме, че няма опасност от нов взрив, въпреки това е разпоредена евакуация на близките до инцидента къщи. Тези, които не се подчинят на разпорежданията ни ще бъдат принудително извеждани от застрашените зони“, поясни той.

Според БНР ударната вълна е усетена и в съседното село Панайот Волов. Голяма част от къщите в района на гарата в Хитрино са засегнати от последвалия пожар. Най-вероятно ще се наложи евакуация на жителите. Има пострадали. По думите на кмета на общината Нуридин Басри, има срутена къща, в която са затрупани деца. Извикани са всички екипи на пожарната.

25 са били цистерните, които е превозвал влака, който дерайлира край Хитрино. Взривила се е само една, заяви шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.  В момента продължава спасителната операция, издирват се оцелели под останките. Пожарникарите обливат цистерните, за да ги охладят. "Не очакваме повече взривове", каза още Николов.

На място работят над 150 пожарникари и спасители от службите в Шумен, Разград, Търговище, Варна и Русе, съобщи МВР. Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 часа - 15 минути след подаване на съобщението за взрива. Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място. В резултат от бързите действия на екипите на МВР от срутилите се къщи са извадени 12 човека.

Сигналът за инцидента е подаден в 5.42 часа. Хората са били тук в 6.00 часа. Само 16 минути след като е постъпил сигналът. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. Относно твърдение, че на мястото са пристигнали пожарни автомобили, в които не е имало вода Николов заяви: „Твърдението за пожарен автомобил без вода е абсурдно".

Ето какво точно написа в социална мрежа премиерът в оставка Борисов на път за Хитрино: Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента в Хитрино. На място на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ. При нужда имаме готовност да изпратим още екипи. Колегите се опитват да овладеят ситуацията. В момента пътувам към мястото. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите.
 

Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията в района край гара Хитрино, след като четирима души загинаха, а десетки други бяха ранени при дерайлирането и експлозията на цистерни от влакова композиция с опасен товар. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Плевнелиев призовава отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие. Държавният глава отправя апел към гражданите да оказват съдействие и да изпълняват инструкциите на спасителните и медицинските екипи в района на катастрофата.

Новоизбраният президент Радев, за когого гласуваха 2 млн. българи, запазва мълчание по случая! Лидерът на партията на Радев - Корнелия Нинова дори отмени тържеството на партията си в Русе и призова за солидарност.

6-7 часа след трагедията стана ясно, че най-после Радев се е решил да потегли към Шумен, където от часове се намират премиерът в оставка, министри, ръководството на МВР.

 

Собственикът на цистерните

Възможно е стрелочник да е видял искри от локомотива, но не е ясно как е гръмнала цистерна в средата на композицията. Това заяви за "24 часа" Станко Станков, собственик на "Булмаркет", който бе в Хитрино, но не го допускаха до мястото на инцидента. Двамата машинисти са оцеляли и даваха показания. От 10 години возим опасни товари, знаем правилата и процедурите, имаме система за бесопасност. Цистерните са собственост на румънска компания, много са здрави, каза Станков и подчерта, че преди да бъде пусната в композиция всяка цистерна минава през преглед. Не виждам пропуск. Станков заяви, че композицията е пътувала от Бургас за Румъния през Русе.

Булмаркет ДМ ООД е 100% частна компания, регистрирана през 1996г. Това пише на сайта на фирмата. Основната дейност на фирмата е търговия с горива на едро, която се осъществява от търговските бази на дружеството в Свободна зона (г. Галац) и град Гюргево, Румъния, както и от базите в градовете Русе и София и от акцизните данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил. „Булмаркет ДМ” ООД е първият частен железопътен оператор в България, притежава лиценз за извършване на международни железопътни транспортни услуги. Дружеството е основен съдружник в няколко дъщерни дружества, с които оформя групата “Булмаркет”. Основни направления в дейността на групата са: - търговия с втечнен газ пропан-бутан /LPG/ в страната и чужбина - извършване на железопътен транспорт с лицензи за национален и Европейски оператор - търговия с компресиран природен газ - извършване на пристанищна дейност. Булмаркет притежава частно пристанище с най-големите след пристанище Регенсбург складови площи – над 30 000 кв. м. производство на растителни масла и биодизел в собствено високо технологично предприятие - търговия със селскостопанска продукция, съобщава сайтът. Булмаркет ДМ е най-мощната русенска компания. Основател и миноритарен собственик е Станко Станков. Той е родом от Балчик и дори е бил кмет на морския курортен град в средата на 90-те години. Мажоритарен собственик на капитала е компанията „Вектра консулт. Собственик на „Вектра консулт“ е офшорката „Борунди сървисис лимитид“.

Русенската компания "Булмаркет ДМ" получи 20 млн. евро финансиране от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, съобщиха от компанията. Средствата ще бъдат използвани за стратегическите проекти на дружеството и рефинансиране. Това съобщава "Капитал" на 5 юли 2015 г. Компанията подготвя изграждането на терминал в Русе за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ (LNG). Терминалът в Русе е част от проекта LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по програма TЕN-T на Европейския съюз. Целта е използването на втечен природен газ като гориво за всички моторни плавателни съдове по реките Рейн, Майн и Дунав. Стойността е към 1 млрд. евро и по него се предвижда изграждане на няколко големи терминала за течен газ по протежението на тези реки от Ротердам до Констанца. Така вместо дизелово гориво корабите ще зареждат втечнен газ. Идеята е да се постигне значително поевтиняване на разходите за гориво. А русенската компания е единственият български участник, пише още вестникът. Булмаркет придоби пристанището от соцпредприятието "Тежко машиностроене" Преди около 10 години "Булмаркет ДМ" става собственик на старото пристанище на територията на бившия КТМ – Русе, като с пристанищния бизнес се занимава дружеството "Порт Булмаркет". За 2014 г. на пристанището са обработени 4500 тона товари - метали, зърно, масла, биодизел и т.н., а основният профил на "Булмаркет ДМ" обаче е вносът и търговията на пропан-бутан (LPG), обяснява "Капитал". И оше: За 2014 г. "Булмаркет ДМ" има 270.5 млн. лв. приходи, като компанията предприе преструктуриране на бизнеса си и отделяне на различните дейности в отделни компании. През дружеството "Булмаркет рейл карго" компанията е един от лицензираните товарни жп превозвачи. През свързаното си дружество "Астра биоплант" има и фабрика за биодизел в Сливо поле.
***************************

В Хитрино предстои да бъдат предприети действия по претоварване на опасните вещества и изнасянето им на безопасно разстояние. Най-малко 5 души загинаха, над 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с газ пропан-бутан в село Хитрино, след като товарен влак дерайлира в района на гарата тази сутрин. Установена е самоличността на загиналите.
29 души са преминали през спешно-приемно отделение на болницата в Шумен“. От тях шестима вече се намират във Варна. 4-ма от тях са във Военномедицинска болница и 2-ма в Университетската болница „Света Марина“. Настанените във Военномедицинската академия са трима мъже и една жена с опасност за живота. Пострадалите са на възраст между 20 и 50 години
Трима души във шуменската болница са били прегледани, но не са имали нужда от хоспитализация и са освободени. В момента там има настанени 10 човека с различна степен на увреждания, които към момента не се налага или не може да бъдат хоспитализирани на друго място. Трима от пострадалите, настанени в болницата в Шумен са в тежко състояние, една жена е в критично. По-рано в здравното заведение в следствие от травмите си почина 18-годишно момче.
Десетки къщи са разрушени в Хитрино. Спасителните дейности в населеното място продължават. Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. На място са пристигнали и разследващи органи, които трябва да установят причината за тежкия. Гл. комисар Николай Николов коментира твърдението за пожарен автомобил без вода в Хитрино. Той определи информацията като абсурдна. По думите му екипите са пристигнали 16 минути, след като е подаден сигналът за инцидента. Няма пряка опасност за живота и здравето на гражданите на Хитрино, евакуирани са 40 семейства.
Премиерът Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.
В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон.
Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.
Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.
Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.
Към Хитрино пътува и новоизбраният президент ген. Румен Радев. В Шумен пред журналисти той заяви, че трагедиите ни показват колко сме уязвими и ни напомнят, че трябва да бъдем солидарни. „Надявам се, че хората от Хитрино няма да продължават да живеят 2 години във фургони, както имаме други случаи. В момента десетки български семейства се нуждаят от материална и най-вече морална подкрепа“, каза още Радев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg