EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вето върху два закона отхвърли НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вето върху два закона отхвърли НС

mail13:29 | 17.02.2021прегледи 666 коментарикоментари 0


Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.
Промените в ЗУТ бяха подкрепени от 122 народни представители, против гласуваха 57, един се въздържа.
Държавният глава оспорва разпоредбата, според която за промяна на предназначението на сграда, която е обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, се изисква предварително писмено съгласие от съответния министър.
Според президента тези изменения може да затруднят правоприлагането. Президентът изразява подобни опасения и за промените, свързани с разрешенията за изменение на подробните устройствени планове, когато се търси промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти - собственост на държавата и общините, "които са обект на образованието, науката, здравеопазването или културата, както и на спортни обекти". Тук отново се променя възприетият принцип на мълчаливо съгласие като част от процедурата по промяна на предназначението.
Президентът посочва, че с промените се въвежда възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове, но тази възможност е необосновано ограничена, както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти.

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/, с който се създава фигурата на специален прокурор, разследващ главния прокурор или негов заместник.
    Промените в НПК бяха подкрепени от 125 народни представители, 77 гласуваха "против"/основно БСП и ДПС/, трима се въздържаха.
    Според държавния глава, приетият в края на януари закон, не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. Румен Радев отбелязва в мотивите си също, че с въвеждането на новия прокурор се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.
    Припомняме, че разследващият главния прокурор се назначава с решение на Пленума  на ВСС, както гласува на второ четене парламентът.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg