EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ветеринари:Няма контрол от фермите до масата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ветеринари:Няма контрол от фермите до масата

mail15:20 | 02.08.2010прегледи 1609 коментарикоментари 0


Няма реален контрол върху продуктите от животински произход, които излизат от фермите и стигат до масата ни, твърдят практикуващи ветеринарни лекари от Българския ветеринарен съюз. В момента контрол върху остатъчните вещества в месото напълно липсвал. Фармакологичната бдителност е само на хартия и фермерите пазаруват всички видове лекарства без надзор от ветеринарен лекар и ги прилагат безконтролно върху продуктите от животински произход, каза д-р Йордан Бойчев, председател на Българския ветеринарен съюз.
Въвеждането на каквито и да е стандарти за месните продукти няма да гарантира чистотата им, защото на практика няма изграден контрол на търговците на лекарства, липсва проследяемост на количествата, партидите, спазването на сроковете за остатъци в месото, млякото и яйцата на използваните антибиотици, хормони и др. Това според тях е причина за податливостта ни към грипа, настинките и масовата резистентност към антибиотиците.
От Българския ветеринарен съюз настояват за законодателна реформа, която ясно да регламентира взаимоотношенията фермер-лекар. Липсата в момента на реален избор на фермера за това кой да обслужва животните му води до недоверие от страна на  животновъдите, твърдят те.
В писмо до премиера Борисов практикуващите ветеринарни лекари изразяват тревога от създаденото положение, отреждащо монопол на държавната ветеринарна администрация. В него те настояват в създаващата се Агенция за безопасност на храните, промените, свързани с преструктурирането на контрола върху храните, да бъде съгласувано с тях като тесни специалисти.
Ветеринарите се безпокоят и от отказа на министър Мирослав Найденов да подпише годишния рамков договор с тях и намерението му да предостави през 2011 г. профилактиката на животните в ръцете на ветеринарната администрация, чийто щат от 2300 служители, по думите им, е неимоверно раздут.
От Българския ветеринарен съюз се надяват на среща със земеделския министър до края на седмицата, в която той да се съобрази с исканията им. В противен случай заплашват с ефективни протестни действия.  

От Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ съобщиха, че в лабораториите към ведомството се изследват над 30 000 проби годишно за антибиотици, хормонални препарати и други забранени субстанции в суровини и храни от животински произход, фуражи и питейни води.
Изследванията се извършват в съответствие с Националната мониторингова програма за контрол на остатъците, която се актуализира ежегодно, става ясно от изпратено от НВМС.
Два пъти месечно в лабораториите към регионалните ветеринарномедицински служби постъпват проби от млекосъбирателни пунктове, които се изследват за наличие на остатъчни вещества - антибиотици, хормонални препарати и др., се посочва в предоставената от НВМС информация. 
Лабораториите анализират и проби от продукти и суровини от млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия в зависимост от извършената предварително оценка на риска. Отделно на лабораторен анализ подлежат и проби, предоставени от самите предприятия в съответствие с техните системи за контрол на качеството.
При съмнение за наличие на забранени субстанции пробите се изпращат за потвърждение в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Лабораторията изследва проби от суровини и храни от животински произход, фуражи и питейни води за общо 16 групи химически съединения по 35 различни аналитични метода. Съгласно изискванията всички животни влизат в кланиците с придружителни декларации от собствениците и регистрираните частнопрактикуващи ветеринарните лекари. Декларира се, че животните не са третирани с ветеринарномедицински продукти или че т.нар. карентен срок /времето, през което организмът се освобождава от ветеринарномедицинския продукт/ вече е изтекъл. 
Всяка година в България се провеждат 10-12 мисии на Главна дирекция САНКО "Здравеопазване и защита на потребителите" към Европейската комисия, която следи за спазването на изискванията на европейското и националното законодателство по отношение на безопасността на храните от животински произход. От началото на
2010 г. всички млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз, което е доказателство за високата степен на контрол върху безопасността на произвежданите у нас продукти, посочват от НВМС.


    


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg