EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Верижно покачване на цените в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Верижно покачване на цените в Гърция

mail10:31 | 15.03.2010прегледи 644 коментарикоментари 0


Стоки и услуги в Гърция поскъпват от днес заради наложения от правителството по-висок Данък добавена стойност /ДДС/, който влиза в сила от днес и се очаква да предизвика ефекта на доминото, съобщават гръцките медии.
Ставките на ДДС бяха повишени от 9 на 10 на сто и от 19 на 21 на сто.  Увеличен бе и акцизът върху горивата. Анализатори се опасяват, че това може да доведе и до скок на инфлацията с около два пункта.
Драстично се очаква да поскъпнат храни, горива, билети за транспорт, електричество, вода, телефони, лекарства, услуги, жилища и леки коли.  
Вестниците алармират, че от днес се задава "цунами" от нови цени и че магазинерите ще бъдат санкционирани най-строго, ако не издават фискални бонове и данъчни фактури.
На пазара пък бушувала "война", тъй като търговци заявяват, че няма  да повишават цените, докато производителите настоявали те да поемат тази тежест и да включат в цените новия ДДС.                  
Повишеният ДДС от 9 на сто 10 на сто се отнася за храни, безалкохолни напитки, електроенергия, природен газ, за хотели, ресторанти, кафенета, сладкарници, билети за транспорт, ремонт на жилища и други.
Увеличеният ДДС от 19 на 21 е валиден за облекло, обувки, телекомуникации, услуги, мебели, леки автомобили, мотоциклети, транспорт, горива, строителни материали, цигари, алкохолни напитки, недвижими имоти, електроуреди и електроника, бижута и други.                    
                


Тагове: цени, Гърция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229