EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Венецуела превела млн. евро в българска малка банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Венецуела превела млн. евро в българска малка банка

mail12:25 | 13.02.2019прегледи 987 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Парични преводи от Венецуела към български гражданин са били засечени от ДАНС и американските служби. Сигналът за трансакциите от Венецуела е подаден от американците. Проверка на ДАНС в българските банки е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици. По нея продължава да има движение. По този повод  американският посланик в София Ерик Рубин в сряда е разговарял с премиера Бойко Борисов.

България и САЩ обменят информация по Венецуела, стана ясно след среща на посланика на Америка Ерик Рубин с премиера Бойко Борисов. "Току що имахме чудесна беседа с министър-председателя и с главния прокурор.Решаващата част от нашата дискусия, съвместно с други въпроси, беше жизнено важната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства и на фондове за Венецуела. Нашето правителство, заедно с другите страни от ЕС работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че то разполага с необходимата подкрепа, за да има осигурено мирно и демократично бъдеще. Бих искал да отбележа отличното сътрудничество между нашето правителство и българското правителство и между нашите праоохранителни органи, за да гарантираме, че информация се обменя и че се предприемат действия", каза дипломатът.

„От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи извършени от Венецуела, за които са били използвани български банкови сметки. Установена е банката, установено е и лицето титуляр на сметките, както и самите сметки.” Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след срещата при премиера.  Титулярът на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. „Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин“, заяви той.
Цацаров обясни, че лицето, регистрирало сметката, е адвокат. „По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров.

Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента."Работи се изключително интензивно от органите на ДАНС. В банката се извършва пълен мониторинг. Когато имаме пълна картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки.След приключване на разследването по прехвърлянето на милиони от Венецуела към българска банка вероятно ще бъдат повдигнати обвинения в пране на пари."добави той.

Банковата сметка е една, към нея има много други свързани, заяви пред медиите и председателят на ДАНС Димитър Георгиев:
„ДАНС извършва действия, които са свързани с упражняването на нашите функции по закона за мерките срещу изпирането на пари. ДАНС извършва проверки в банката, която е идентифицирана, с оглед възстановяване на пълната фактология около преводите, свързани със сметките. След като приключим нашата дейност, информацията ще бъде употребена по съответните нужди, съобразно законите. Изключително съдействие получихме от БНБ, така че в рамките на взаимодействието, което имаме с всички институции, ще извършим нашата работа в кратки срокове“, заяви Георгиев.
Той посочи, че титулярът на сметката има няколко гражданства и живее в различни държави, като към момента не е на територията на България. „Става дума за милиони евро, но все още не може да се даде конкретика. Сметката е една, но с много, които свързани с нея“, обясни Георгиев.

"През сметка в българска банка са минавали пари на държавната венецуелска петролна компания. ", поясни още Цацаров. "Банката, през която са ставали преводите, не е замесена в прането на пари. Случаят касае една единствена банка, но сме длъжни да проверим и другите. Проверяват се и преводи от България навън. Ако целият механизъм стане ясен, то ще може да се говори за целенасочен канал за парични преводи. Напълно е ясно, че говорим не конкретно, а общо. Причина за това е не само началото на тези действия, но и пълното споразумение да бъде изнесен само този обем от информация. Тази проверка тече и в момента, извършва я ДАНС", допълни още главният прокурор.

 

Преди дни три депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони твърди, че Националната петролна компания се е опитала да изнесе държавни средства в България. Външно министерство съобщи, че до тях не е достигнала подобна информация за превод на пари. Венецуелски депутат твърди, че националната петролна компания на страната Петролеос де Венесуела е опитала да изнесе държавни средства в България. В профила си в Туитър Карлос Папарони пише: „Петролеос де Венесуела“ иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!““

 Той обаче не уточнява с кои български институции е осъществен контакта за спирането на паричния трансфер.От министерството на външните работи у нас съобщиха, че в институцията няма постъпила информация за превод на пари. Папарони е председател на Комисията по финанси към Националното събрание. Това е законно избраният парламент в Каракас, който е доминиран от опозицията. През 2017 г. обаче президентът Николас Мадуро отне правомощията му и го замени с послушно Учредително национално събрание. Това не е единственият подобен случай, като по информация на агенция Ройтерс Венецуелската национална петролна компания е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската „Газпромбанк“.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg