EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Великденската трапеза: По-скъпа и по-оскъдна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великденската трапеза: По-скъпа и по-оскъдна

mail09:05 | 15.04.2023прегледи 1795 коментарикоментари 0


Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа и това предполага, че ще бъде по-оскъдна от продукти. Бързата равносметка с продуктите, необходими за нея, показва, че при всички се наблюдава значителен ръст. Това коментираха в интервю за БТА икономическият анализатор Петър Мишев и анализаторът Цветомила Иванова от Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ в навечерието на празника.

Боядисаните яйца, козунакът и агнешкото месо са основните храни, които присъстват на трапезата за Възкресение Христово.

Каква е годишната инфлация при тях?

"Да започнем с поскъпването на яйцата, по средна цена на яйцата през март 2023 г. според GlobalProductPrices.com България е на 4-о място сред 81 държави от цял свят. Според изследването на малката потребителска кошница през месец март отчитаме ръст при яйцата с 95 на сто спрямо март 2022 г. в големите търговски вериги. Това шоково поскъпване се потвърждава и от цените на едро през същия период, където яйцата регистрират ръст от 65 на сто", посочиха анализаторите.

По думите им, ако проследим основните съставки за направа на козунак, освен за яйца, добавяме разходи за брашно, при което има годишен ръст от 12,8 процента, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48 процента, и захар, при която нарастването достига 67 процента спрямо 2022 г. Като добавим производствени разходи, труд, електричество, бензин - цената на качествен козунак, направен от истински продукти, достига над 20 лв./кг. Агнешкото месо в хранителните магазини през март тази година струва около 25 лв/кг. За сравнение, преди година за Великден сме го купували за не повече от 20 лв./кг.

Всички тези сметки показват, че за Великденската трапеза ще са необходими около 105 лв., като не включваме салати, напитки и сладкиши. Така че все по-малко домакинства ще могат да си позволят тази трапеза поради ниските доходи и трудното справяне с растящите цени, коментират Петър Мишев и Цветомила Иванова.

От Института традиционно представят резултати от регулярното си тримесечно изследване за издръжката на живота. За първото тримесечие на 2023 г. данните ще бъдат обявени след празниците.

"Според данните от проведеното изследване в края на месец март 2023 г. отново забелязваме нарастване на цените на стоките от малката потребителска кошница. Темпът се задържа, но нарастването остава високо, особено за нискодоходните групи. Притеснителен остава фактът, че цените на основните стоки и услуги в България достигат европейските, докато доходите и в частност минималната работна заплата, остават значително по-ниски от средноевропейските", изтъкнаха анализаторите.

Националният статистически институт последно обяви официално 16 процента годишна инфлация и забавяне на темпа й, какво се случва с личната ни инфлация?

Официалната годишна инфлация за 2022 година от 16 процента, измерена през Индекса на потребителските цени (ИПЦ), е най-високата стойност за страната през последните 25 години. През последните няколко месеца се наблюдават процеси по нейното успокояване, което рефлектира в намаление на темпа на нарастването ѝ - тенденция, която може да се приеме за положителна, коментираха наблюдателите.

Въпреки това стойностите на инфлацията остават твърде високи, което води до продължаваща във времето загуба на покупателна способност от страна на българските граждани. Или по-простичко казано, ако днес инфлацията на определена стока е 15 на сто, а от другия месец е 13 на сто, това не означава, че продуктът е станал по-евтин. Напротив, цената му продължава да нараства, но просто с по-малки стъпки, дадоха пример от ИССИО.

Анализаторите обясниха, че използването на средната величина е средство, чрез което по-добре може да бъде обобщена една информация от данни, но тя в голям процент от случаите изкривява реалната картина.

"Личната инфлация зависи от конкретните стоки и услуги, които потребява отделното домакинство. Така че в зависимост от съответната потребителска кошница, може да се определи и конкретната лична инфлация. Но независимо от това при кое домакинство какъв резултат ще излезе, едно е сигурно - личната инфлация на домакинствата с ниски доходи е най-висока, защото те потребяват набор от стоки от първа необходимост, при които нарастването на цените е най-значително", казаха Цветомила Иванова и Петър Мишев.

Какви според експертите могат да бъдат адекватните мерки за овладяването на цените и по отношение на доходите?

"Основната стъпка за овладяването на цените е изсветляването на целия процес по ценообразуването, като съществена ролята в него трябва да играят отговорните за това държавни институции. Предвид официално разпространената информация през последните два месеца от представители на служебното правителство за наличието на съществени по мащаб нелоялни търговски практики е важно тези органи да защитят обществения интерес и интереса на потребителя. Представянето на цените по системата "нето - нето", принципа на реципрочност по цялата верига чрез въвеждането на еднакви срокове на промяна на цените и изплащане на доставките, както и недопускането на появата на входни бариери за влизане в даден сектор, са инструменти, чрез които да се повлияе успешно на цените", смятат те.

Според КНСБ системата "нето - нето" ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различни административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Въвеждането на еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига пък ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния.

Според анализаторите от ИССИО към КНСБ, във връзка с доходите най-важната стъпка сега е приемането на Бюджет 2023, който да позволи провеждането на адекватна политика за компенсиране на покупателната способност на домакинствата у нас.

"Необходимо е в секторите и сферите, където повишението на доходите на хората е било по-малко от 28 процента (натрупаната инфлация за последните две години), те да бъдат компенсирани с разликата до нея. Също така трябва да се предвиди и допълнително увеличение от 10 процента през 2023 г. с цел да се покрие очакваното ниво на нарастване на цените през настоящата година, така че да се запазят доходите на българските граждани", изтъкнаха от Института. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg