EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Великденската трапеза - тайни и ритуали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Великденската трапеза - тайни и ритуали

mail08:35 | 08.04.2018прегледи 4142 коментарикоментари 0


В България по традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. До появата на изкуствените оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. Червената багра се получава от риган, оранжева - от смрадлика, зелена — от коприва, жълта — от орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук. За допълнителна украса, както и досега в някои домакинства, се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

Козунаците у нас по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция — в петък.
Гърците празнуват Великден тържествено и пищно. Празничният обяд започва с магирица - овнешка или агнешка шкембе чорба със застройка от яйца и лимонов сок. Пече се цуреки – козунак, който също като у нас, понякога се украсява с боядисани яйца. Традиционни десерти са баклавата и кулуракия - деликатни маслени курабии във формата на венец с глазура от яйце, с аромат на ванилия и поръсени със сусам, посочва специализираното издание Меню.
В Русия на празничната трапеза ястията са толкова на брой, колкото са и дните на най-продължителния пост. На сутринта на Велики четвъртък се пекат кулики – разновидност на познатия у нас козунак, а вечерта се приготвя и традиционната “пасха” от извара, сметана, стафиди, много яйца и захар. Но ако си мислим, че българската или гръцката трапези са богати, съпоставката с руската показва, че това не е така. На руската великденска трапеза, освен посочените специалитети, има пироги, млини и медени питки, печено свинско, шунка, агнешко, пълнени патици, пуйки и гъски, домашни колбаси, сьомга, сирена и др. Тъй като Великден е празник на възкресението, на масата се слагат и житни или овесени кълнове: зърното символизира смъртта, а покаралите листенца – възраждането.
В Украйна яйцата се наричат “писанки”. Особеното е, че това са сурови яйца, чиято вътрешност е изкарана през фини дупчици в двата края на яйцето. Рисунките се правят с разтопен пчелен восък с помощта на специален инструмент наречен “писачок”. Всеки елемент изрисуван върху писанките има свое значение. Изобилието от символи обхваща геометрични фигури, християнски символи, цветя, животни и птици, риби.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg