EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ВЕИ отопление за сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ отопление за сгради

mail14:30 | 27.02.2012прегледи 1384 коментарикоментари 0


Законодателно да се регламентира използването на биомаса за отоплението на общински и държавни сгради, поискаха в рамките на форум "Практики и иновации при използването на биомасата" производители на енергия от ВЕИ, информира БТА. Към момента проектите за отопление на биомаса трудно се реализират, макар да имат гарантиран икономически ефект и сигурност на доставката, коментира Илко Йоцев, управител на компания за изграждане на енергийни мощности от ВЕИ.
С екоенергия се отопляват много от сградите в Ихтиман, сред които училища, детски градини и болница. По думите на Йоцев училището "Димчо Дебелянов" в града, което е преминало на отопление от биоинсталация, е намалило годишните си разходи от 125 000 лева - за закупуването на 50 тона нафта по сегашни цени, до 20 000 лева на година и поддържа температура от 20-22 градуса. Топлофикационното дружество в града, което също използва биомаса за производството на енергия, реализира само 8 на сто загуби по мрежата, предлага 2-3 пъти по-евтино отопление, не е повишавало цените си от три години и не спря работа в газовата криза, коментира Йоцев. По думите му въпреки това потребителите продължават да използват неефективни горивни инсталации или да горят въглища. Проекти за биомаса има достатъчно, те имат огромен ефект, но се реализират трудно и бавно, при което не може да се отговори адекватно на икономическата криза, смятат производителите.
Въпрос, който трябва да се реши, е доставката на дървесина за инсталациите от биомаса, смята Йоцев. Според него това трябва да става с дългосрочни договори или през борсата, с което да се гарантира справедлива цена на суровината. По думите му, когато се прави сеч - след пожар, санитарна или планирана, остатъците от нея, по-малки от 14 мм, трябва да се събират, да се продават и да се ползват за отопление. В момента отпадъците не се събират, замърсяват гората и предизвикват пожари, когато изсъхнат, добави Йоцев. Регулирането на ползването на отопление от биомаса в общинските и държавни сгради може да стане много ясно и конкретно - когато в дадено населено място има инсталация на ВЕИ, която предлага по-евтино отопление, тези сгради да бъдат задължени да ползват услугата, предлагат представителите на бизнеса. Според тях това ще доведе и до прекратяване на корупционните практики за купуването на течни горива, от които може да се краде. Използването на биомасата дава нови възможности като заместител на изкопаемите горива и е добър начин за справяне с проблемите, свързани с изменението на климата, коментира главният секретар на МОСВ Климентина Денева.
Проучвания на производителите показват, че инсталации на биомаса могат да се ползват в около 100 населени места в страната. Към момента такива има само в Ихтиман и Банско.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg