EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВЕИ в Европа: 60 гигавата до 2030 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВЕИ в Европа: 60 гигавата до 2030 г.

mail13:06 | 21.10.2021прегледи 606 коментарикоментари 0


Капацитетът на вятърните паркове в Европа ще се увеличи до 60 гигавата до 2030 г. и до 300 гигавата през 2050 гoдина. Това ще стане чрез увеличаване на капацитетите по крайбрежните райони, за да може зелената енергия да се използва за индустрията и промишлеността. Това каза управляващият директор на BASF България и BASF Румъния Андреас Лиер по време на хибридната конференция: "Водородната индустрия - добри практики от Германия. Нови възможности за развитие на България", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/.
Според европейския Зелен пакт Европа се нуждае от нова стратегия за растеж. Става въпрос за декарбонизирането на индустрията. Водородната стратегия на ЕС се базира на това, че през преходния период може да се използва т. нар. син водород. Той отделя въглероден диоксид, но се съхранява, така че да не достига до атмосферата. Зеленият водород трябва да се произвежда от възобновяеми източници. Това ще стане с помощта на европейски средства и частни инвестиции, добави Лиер.
В момента разходите за зелен водород са шест пъти по-високи, отколкото при синия водород, уточни управляващият директор на BASF България и Румъния. Въпреки че и в момента се използва водород, няма как Европа да премине веднага към използването на зеления водород. Водородът е изключително важен за химическата индустрия. В момента производственият процес се асоциира с голям въглероден отпечатък. Ще бъде изключително важно да се намалят тези емисии, за да се преобразува химическото производство. За да се направи химическата индустрия климатично неутрална, трябват големи количества възобновяема енергия на конкурентни цени. Също така трябва да се създаде и ефикасна инфраструктура. Ще трябват и технологични решения, които да позволят разработването на процеси за производството на водород с ниски емисии, като например водна електролиза, допълни Лиер./БТА


Тагове: ВЕИ, Европа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg