EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Вашингтон: Откъде сте? От България? За изборите...

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вашингтон: Откъде сте? От България? За изборите...

mail07:15 | 10.11.2018прегледи 2294 коментарикоментари 0


 

Елица Стефанова, Вашингтон

Вашингтон, понеделник .Топла ноемврийска вечер.

-Откъде сте?

-От България?

-Сигурно следите изборите...  Управлението е лошо.

-Импийчмънт – отнякъде се чува шеговит глас.

-О, вицепрезидентът е още по-лош...

Този разговор звучи съвсем познато, нали? Още повече, че и ситуацията е като у нас – в градския транспорт, в случая в автобус във Вашингтон, непознати хора бистрят политиката. Ден преди междинните избори за Конгрес и губернатори. Залозите – кой ще има контрол при прокарването и вземането на решения в Камарата на представителите и в Сената,  но и, според анализаторите, тест за президента Доналд Тръмп. Той самият го определи като „референдум”.

В американската столица има очевидни политически пристрастия и това си личи на всяка крачка – от обикновените хора в автобуса до по-високопоставени хора. Дори в джаз клуба.

Джорджтаун. Историческата част на Вашингтон, град на младите и артистите. В този квартал животът е по-пъстър и има повече възможности за забавления и разнообразни ресторанти.

До джаз клуба води малка задъдена улица, а обстановката вътре е задушевна. Тук не пеят случайни хора, така ще е и тази вечер. Изпълнението започва навреме, по-късно ще разбера, че точността тук е изключително важна. Ню джаз изпълва тясното пространство, което предразполага изпълнителка и публика да са в съвсем близък контакт. Между песните тя разказва забавни неща, споделя някои лични моменти, говори за музиката, за историята на своите парчета. Някъде по средата на концерта обаче става дума за политика.

- Ако нямаше имигранти, нямаше да имаме „Гугъл”. Ако нямаше имигранти, нямаше да има „Епъл”. Всички сме дошли от някъде. Всички в Америка имаме по още една, стара родина.

Темата за имиграцията бе водеща по време на предизборната кампания в САЩ на тези междинни избори. Президентът е категоричен – затягане на контрола на влизащите в страната и по-строги изисквания към желаещите да получат гражданство или убежище. Това явно не се харесва на мнозина, но те не се притесняват да изразят мнението си открито. Дори ден преди изборите.

Но тъй като в тази страна всичко е подредено, живото изпълнение приключва по график, а персоналът ни приканва бързо да напуснем, за да могат да почистят. След половин час започва следващото шоу! Няма място за размотаване, както сме свикнали. Само за сведение – билетът за вход тук е 22 долара, плюс задържителното изискване за консумация на напитки или храна за минимум 12 долара. Като сложим и „дежурните” бакшиши, които са приети тук (процент от сметката), се оформя една „прилична” сума. А музиката беше разкошна.

Дъждовен вторник. Денят на изборите.

По време на самия вот няма ограничения за агитация, както е в България. Пред училището, което посещавам, е разкрита избирателна секция, има плакати и активисти – поддръжници на съответния кандидат или партия. Всички обаче благодарят, че гражданите са упражнили правото си на глас. Гласуването е във вторник, но няма затворени училища заради това. В случая вотът е в гимнастическия салон и не пречи на нормалното протичане на учебния процес. Някъде гласуват и в църкви. Пространствата са открити, няма „тъмни стаички” или други паравани. Има обаче машини за електронно гласуване. Важното е да се гласува, казват местните, а този път избирателната активност наистина е рекордна.

Вечерта някои заведения са пуснали телевизорите на новинарските канали, за да следят резултатите. Но това не пречи на питието и разговора.

Сряда, ден след изборите. Слънцето се връща.

И тези избори са в историята, изводите и анализите предстоят, а градът продължава своя нормален ритъм.

„Вечният протест” също е на мястото си. В палатката срещу Белия дом винаги трябва да има някой, за да се запази правото на демонстрации там. А те не винаги са свързани с дадена кауза. В един от дните бяха просто пакистанци, които почитаха свой светец, макар и по малко плашещ начин. Настоящият стопанин на Белия дом обаче не е съвсем съгласен с тази ежедневна неразбория. Чуват се идеи да се наложи такса „тротоарно право” или направо да се затвори пространството около парка „Лафайет”.

Едва ли ще е толкова лесно, но предстои да видим. Президентът демонстрира решителност да прилага политиките си, гражданството – решимост за отпор в случай на несъгласие.

Такъв е Вашингтон. Подреден, дискретен, но и колоритен по свой уникален начин. Столицата на Съединените щати, създадена от нищото, насред мочурищата.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg