EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ВАС отмени МРЗ от 460 лв. Какво следва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ВАС отмени МРЗ от 460 лв. Какво следва?

mail06:45 | 18.05.2017прегледи 3794 коментарикоментари 0


Със свое решение от 17.5.2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени Постановление на Министерски съвет  (МС) № 22/26.01.2017 г., с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв.  Делото се образува по повод на жалба  на четири представителни на национално равнище работодателски организации (Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, тъй като цитираното   постановление е прието  от МС без предварителното обсъждане на проекта (в предвидените нормативни срокове) с представителните работодателски организации. Решението на ВАС е  сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него, коментират от БТПП. Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и  от особена важност, както за работодателите, така и за работниците.  Поради това определянето на  този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство.

През 2015 г. ВАС отмени аналогично постановлението със същия аргумент, но тогава правителството прие повторно текста. Ето защо според синдикатите е възможно това да се случи отново.
Чавдар Христов - КНСБ коментира на тв Европа: "Строго формално, процедурно погледнато, няма никаква пречка отново да бъде внесено предложението за минималната работна заплата, такова, каквото е съществувало до момента, защото от утре няма да съществува. Няма обратно действие това решение и най-вероятно в тази посока правителството ще предприеме мерки. Още повече, че и НСТС трябва да започне да функционира и ние това ще предложим още утре и на министъра на труда - веднага да се задейства отново процедурата и да се приеме решение съгласно закона".
За заседание на Тристранния съвет, на който въпросът да бъде обсъден, настояват и работодателските организации.
Димитър Бранков - БСК: "Трябва да се мине през реда на консултиране на НСТС - нещо, което не беше се случило, и което всъщност е мотивирало това решение. Преди да се пишат каквито и да било макроикономически прогнози и числа за минималната работна заплата, очевидно ние трябва да знаем - вие, ние, синдикатите, цялото общество на база на какви критерии, на какви показатели, фактори, условия, е предложено числото да речем 510 лв. за следващата година".

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че стойността на минималната работна заплата няма да се променя. "Не трябва да допускаме пазарът да определя стойността на минималната работна заплата, защото така тя ще расте с много бавни темпове", каза още Горанов. "Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”, обясни Горанов.

Той коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева.

„Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението”, обясни Горанов.

И добави: "Ние ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури."

Сегашното решение на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg