EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна ще привлече ИКТ и аутсорсинг фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна ще привлече ИКТ и аутсорсинг фирми

mail14:10 | 27.09.2017прегледи 8896 коментарикоментари 0


“По косвени показатели Варна се нарежда след София по размер на преките чуждестранни инвестиции. Бюджетът на града през 2012 г. бе 170 млн. лв., а през тази година е 270 млн. лв., като реалното изпълнение ще надхвърли 280 млн. лева. Това показва каква е динамиката на развитие на икономиката на града, каза по времена на дискусия на тема „Конкурентоспособна икономика чрез стимулиране на партньорството между местната власт и бизнеса“ кметът на града Иван Портних. - Радваме се и на констатацията на Световната банка, която наскоро в доклад посочи Варна за най-добър град за стартиране на бизнес в три изследвани държави - България, Румъния и Унгария.” Дискусията засегна стратегии и политики за стимулиране конкурентоспособността на бизнеса в региона чрез аутсорсинг и ИКТ, промотиране на Варна като добро място за инвестиции в бизнес имоти, стимулиране на образователни инициативи с цел подготовка на кадрите в региона, съобразно изискванията на бизнеса и осигуряване на привлекателни условия на живот (зелени зони за отдих, развитие на транспортната мрежа, условия за културен и социален живот).

 “Все повече компании от ИТ бранша поглеждат извън София, за да търсят перспективи за разрастване”, сподели Стефан Бумов, оперативен директор на HeleCloud и модератор на срещата. По негови думи подобни събития са важни за започването на необходимия сериозен диалог между бизнеса и представителите на местната власт, като не на последно място трябва да е налице и кооперация с компании от строителния бранш.

По думите на Стоян Пасев, областен управител на област Варна, показател за потенциала на региона са инвестициите на правителството, като не става дума само за развитие в сферата на туризма. Според него регионите имат за модел доброто развитие на Пловдив в посока привличането на инвеститори. Тамошната „Тракия Икономическа зона“ вече обхваща 140 предприятия и отчита инвестиции в размер на 1 млрд. евро.

В момента във Варна също се създава индустриална зона. През март тази година местни общини (Варна, Белослав, Девня и Аксаково) подписаха меморандум, с който официално бе стартиран този процес. Зоната ще се намира близо до пристанище Варна Запад, благодарение на което тя разполага с почти цялата необходима инфраструктура. Според Пасев допълнителен стимул за развитието ѝ ще е построяването на АМ “Хемус”. Друга важна стъпка ще е реализирането на втора жп линия между Варна и Русе.

“София е активна не само по отношение на аутсорсинг и софтуерния бранш, но и в сектора на недвижимите имоти и по-специално офисните и търговски сгради. Конкуренцията е голяма, но и наемите са високи, затова продължават строежите и на нови сгради. Съвсем естествено е компаниите да гледат и към други силни градове в България. В същото време Варна определено е най-активният град след София”, сподели Таня Косева-Бошова, председател на УС на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) и изпълнителен директор на European Trade

Center.

Според инж. Пламен Андреев, управител на Планекс Холдинг, едно от предимствата на ИКТ индустрията е, че не води със себе си рискове като например замърсяването на природата, претоварване на инфраструктурата и т.н. По думите му обаче все още не е преодолян психологическият момент, че дадено работно звено няма да се намира в София. “Фирмите от ИТ бизнеса засега не рискуват да се разпространяват извън столицата и Пловдив – сподели наблюденията си инж. Андреев. – Така или иначе това ще се случи и тук паралелно с изграждането на магистрала „Хемус“ и подобряването на останалите транспортни връзки на Варна със света. Не трябва да се забравя, че градът има голям потенциал от гледна точка на работната ръка.”

„Варна е в абсолютна проектна готовност откъм стратегически документи – от 2012 г. има влязвъл в сила общ устройсвтен план, а през 2014-а успяхме да защититим интегриран план за градско развитие и възстановяване – посочи Виктор Бузев, главен архитект на община Варна. – В процедура са още 16 устройствени планове на микрорайони. С общи усилия успяхме да завършим и устройствения план на Западна промишлена зона 2.“

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg