EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Варна: Повече от 760 свободни работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна: Повече от 760 свободни работни места

mail09:20 | 24.04.2023прегледи 1270 коментарикоментари 0


През март в Бюрото по труда във Варна са обявени над 760 свободни места, като повече от 350 от тях са в сферата на туризма, съобщи директорът на институцията Мария Драгнева. Тя откри специализирана туристическа трудова борса, която традиционно се провежда преди началото на летния сезон в крайморския град. Организатор на срещата между работодателите и желаещите да се реализират е Бюрото по труда. Домакин на борсата беше Дворецът на културата и спорта.

Туристическият бранш търси всякакви работници - готвачи, сервитьори, камериери, озеленители, обясни Драгнева. По думите й работодателите в сектора имат нужда и от висококвалифицирани кадри.

На въпрос дали през това лято заплатите ще бъдат по-високи, Драгнева посочи, че това е решение на хотелиерите и ресторантьорите. Тя каза още, че не е ясно от колко точно работници ще има нужда туристическият бранш по Северното Черноморие, но наемането на служители е започнало още през предходния месец. 

Драгнева допълни, че във Варна се търси работна ръка и в други сфери. По думите й се обявяват много свободни места за електроинженери, медицински кадри, учители.

Записванията за предстоящия летен сезон вървят доста добре, нашата цел е да достигнем нивото на 2019 г., като това ще се случи за определени хотели. Това каза за БТА директорът "Маркетинг и продажби" в "Албена" АД Маргита Тодорова. Тя посочи, че като цяло разчетите им са да достигнат 80 процента от нивото през 2019 година.

Към момента нашите очаквания се оправдават, коментира Тодорова. Тя обясни, че има чувствителни ръстове на германския, скандинавския, френския пазар. Интерес и ръст има и при записванията на чехи и поляци.

И през тази година продължава медицинската програма на курорта за рехабилитация след преболедуване от коронавирус, каза още Тодорова. Опитваме да я наложим на нашите западни пазари, обясни тя и допълни, че се надява това да стане факт за лятото и за септември.

Инвестиции през тази година в хотели нямаме, по скоро те са в инфраструктура и разнообразяване на продукта, коментира още Маргита Тодорова. По думите й шест от хотелите преминават на "ултра ол инклузив", а един – "Ралица Супериор", става "Калимера клуб", което е формула на германски туроператор и там са насочени и техните инвестиции.

В отговор на въпрос за заетостта на курорта по Великденските празници, Тодорова каза, че те са преминали доста добре. Гостите в курорта са били повече от 2200, главно от Румъния, но е имало и българи и германци.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg