EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Варна планира най-голямата ИЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Варна планира най-голямата ИЗ

mail17:15 | 16.02.2021прегледи 898 коментарикоментари 0


До Варна ще бъде изградена най-голямата индустриална зона в Северна България. Това съобщи pd bloombergtv.bg Иван Портних, кмет на община Варна. До края на март се очаква приемането на окончателния вариант на общия устройствен план на община Аксаково, с което ще се даде зелена светлина за развитие на новата зона, която е на площ от над 9000 дка до магистрала "Хемус".

"През последните години KBC Group откри Център за споделени услуги във Варна, а Coca-Cola European Partners инвестира в Център за финансови услуги. Големи IT и аутсорсинг компании разшириха дейността си и отвориха офиси в морската столица. ScaleFosus разкри нов, по-голям офис във Варна. А PaySafe Group и Pontica Solutions избраха морската столица за свой първи офис извън София". 

Портних коментира и че буквално на метри от пристанище "Варна-Запад", което е най-голямото пристанище в България с най-голям товарооборот, в момента върви задълбочаване на Варненското езеро, което ще позволи до пристанището да достигат и по-големи кораби. 

"Това ще осигури на най-голямата в Северна България индустриална зона прекрасни логистични връзки", каза още той.

Кметът на община Варна сподели, че в момента се разработват предпроектни проучвания за лека градска желеница, която ще води до новата индустриална зона; проектира се разширяване на бул. "Цар Освободител" в посока летището и изхода на магистралата към индустриалната зона; работи се за качване на магистралата от бул. "Сливница"; а с АПИ се работи по отчуждителните процедури за изграждането на детелината до Игнатиево.

"Човешкият капитал, а именно младите и образовани хора, които получават своето висше образование в нашите шест университета, са всъщност истинският капитал, потенциал и гарант за икономическото развитие на Варна", изтъкна Иван Портних. 

"На база макроикономическите данни веднага след София се нарежда Варна по БВП на глава от населението, размер на преки чуждестранни инвестиции на глава от населението и по средна работна заплата - това е една трайна тенденция и дори в условията на пандемия градът ни предоставя една добра бизнес среда, която позволява устойчив растеж и установяване на бизнес с висока добавена стойност".

Община Варна не се е отказала от идеята за създаване на технологичен парк в местността „Острова“. Нещо повече – обхватът на бъдещата зона е разширен с нова територия около Центъра по хидро- и аеродинамика. Там държавата предостави терени на варненските университети за развитие на кампуси и изследователски центрове, обясни Иван Портних.

"С министерството на здравеопазването и министерството на туризма обсъждаме масова ваксинация на заетите в хотелската и ресторантьорска индустрия, за да бъдат спокойни туристите през предстоящия летен сезон", добави още кметът на Варна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg