EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ваксината "Модерна" одобрена за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваксината "Модерна" одобрена за ЕС

mail14:41 | 06.01.2021прегледи 533 коментарикоментари 0


Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е решила днес да даде предварително одобрение на ваксината срещу ковид на "Модерна".
Ваксината получава одобрение за приложение на хора, навършили пълнолетие, се уточнява в съобщение на агенцията в Туитър. Процедурата предвижда Европейската комисия, съгласувано с държавите от ЕС, да издаде разрешение за достъп на този препарат до пазара.
В края на декември миналата година европейската лекарствена агенция одобри ваксината на "Пфайзер". С днешното решение и очакваното потвърждение от ЕК в ЕС ще бъдат достъпни две ваксини срещу новото заболяване.

ЕС договори досега доставката на 300 млн. дози за тази година от ваксината на "Пфайзер", както и на 80 млн. дози от "Модерна", с възможност за поръчка на още 80 милиона.Европейската комисия съобщи, че предоставя достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу ковид на производителя "Модерна". Часове по-рано ваксината получи одобрението на Европейската агенция за лекарствата и става втория препарат срещу новата болест, разрешен в ЕС.
Предварителното споразумение, сключено между ЕК и "Модерна", предвижда ЕС да разполага със 160 милиона дози ваксина тази година. Доставките се очакват в първото и третото тримесечие на годината, пояснява комисията.
Досега ЕК сключи рамкови споразумения за доставка на общо около два милиарда дози ваксини на различни производители, сред които "Астра Зенека", "Санофи", "Янсен", "Кюрвак" и "Новавакс". От одобрените до днес ваксини, произвеждани от "Пфайзер" и от "Модерна", са предвидени доставки за общо 460 млн. дози до края на годината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4073