EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Важна среща за мигрантите + последни новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Важна среща за мигрантите + последни новини

mail09:25 | 07.03.2016прегледи 1079 коментарикоментари 0


Държавните лидери от Европейския съюз ще се срещнат днес с турския премиер Ахмед Давутоглу в нов опит да договорят намаляване на мигрантския поток през Егейско море и условия за връщане на икономическите мигранти.

От ноември насам Анкара има ангажимент да арестува трафикантите на хора и да спира лодките им с мигранти от крайбрежието на Егейско море. Дневният брой на пристигащите на гръцките острови обаче е все още над хиляда души.

В кратко изказване преди отпътуването си за Брюксел в пет точки турският премиер Ахмет Давутоглу посочи основните искания на Турция, които ще бъдат отстоявани по време на срещата по-късно днес в Брюксел, съобщи в. "Сабах":

- справедливо разпределение на финансовата тежест за издръжка на бежанците

- организиране на трансфер и разпределяне на сирийските бежанци в Европа

- премахване на визите за ЕС за турски граждани

- мерки, които да позволят напредък в процеса на присъединяване на Турция към ЕС

- цялостна сделка за облекчаване на проблемите, причинени от кризата в Сирия.

Според много хора в Европа, най-надеждният метод е масово и бързо извозване с кораби обратно на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция, посочва председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Споразумението за реадмисия още не се спазва 100%, а след срещата с Давутоглу 28-те правителствени лидери ще обсъдят плана на Европейската комисия за възстановяване нормалното функциониране на зоната Шенген без вътрешни граници до края на годината. Очаква се в заключението да се признае свършения факт, че Балканския път на мигрантите през Македония вече е затворен - нещо, срещу което Атина остро се противопоставя.

Планът включва значителна финансова помощ за Гърция да изгради центрове за настаняване на блокираните на нейна територия бежанци, докато системата на квотно разпределение ги прати по легален начин в останалите членки на Европейския съюз. Процесът с квотите обаче е бавен - от 63 000  кандидати в Гърция са преместени малко над 200.

Гърция очаква стотици милиони евро за хилядите мигранти, останали на нейна територия след практическото затваряне на македонската граница. Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска спешно прехвърляне на тези хора в други страни от Евросъюза. Външният министър Никос Кодзиас не изключи възможността за гръцко вето на днешната среща, на която лидерите ще търсят начини за по-скорошно премахване на временния граничен контрол, установен от няколко шенгенски държави.

В официален документ на Европейската комисия пише, че гръцките власти не са извършвали пълна регистрация на мигрантите поради "бъг в софтуера". Документът е от 4-ти март тази година и в него пише следното: Гърция има проблем с бъг в софтуера и поради тази причина не може да взима пръстови отпечатъци от бежанците и да извършва пълната им регистрация. Това на практика означава, че в базата данни на ЕС липсват основни информации за мигрантите и бежанците, които са минали през южната ни съседка. В документа се подчертава, че граничната служба на ЕС Фронтекс трябва до 15-ти март да посочи всички свои нужди за мандата си в Гърция.

Междувременно, британският премиер Дейвид Камерън обяви, че страната изпраща три военни кораба, за да участват в операциите на НАТО в Егейско море срещу незаконния трафик на мигранти, предаде Франс прес.

Трябва да разбием престъпния трафик на мигрантите и да разубедим хората, струпани в нестабилни лодки да тръгнат на едно рисковано пътуване, което няма да им донесе нищо, заяви премиерът.

В операцията на алианса в Егейско море Великобритания ще участва с военно-транспортен кораб "Маунтс бей" и с два катера за прехващане на мигрантските лодки, както и с един хеликоптер. Те ще се присъединят в идните дни към британския катер "Грейс", който вече действа в Егейско море.

В събота Франция също обяви, че праща свой военен кораб да се присъедини към трите кораба на алианса, които вече са в зоната.

Корабите на НАТО в Егейско море трябва да възпрепятстват дейността на трафикантите между Турция и Гърция и да спасяват мигрантите. Тази мисия за надзор на границите е първата по рода си за алианса, който до този момент отказваше да се замеси директно в намиране на решението на миграционната криза.

Лондонският "Файненшъл таймс" съобщава днес, че Брюксел възнамерява да централизира разглеждането на исканията за получаване на убежище в страните от ЕС като част от радикално преразглеждане на политиката си спрямо бежанците и мигрантите.

Вестникът набляга на това, че тази инициатива на Еврокомисията може да разпали още повече евроскептичните настроения във Великобритания преди референдума за нейното членство през юни, защото критиците ще видят в нея ламтеж за още повече власт от Брюксел.

Фактът обаче, че ЕК е решила да представи предложението си още преди предстоящата среща на върха на евролидерите, показва, че тревогата от опасния развой на миграционната криза в ЕС надделява над притесненията от евентуален Брекзит - излизането на Великобритания от общността, отбелязва вестникът.

След краха на Дъблинското споразумение, регулиращо досега начина за предоставяне на убежище в страните от ЕС, сега Брюксел щял да предложи създаването на централно европейско бюро, което да поеме отговорността за решаването на въпросите за предоставяне на убежище. Вестникът е успял да се запознае с плана на Еврокомисията, според който бюрото щяло не само да предлага съвети на националните правителства, но и щяло да се превърне във федерална агенция, която ще обработва всички искания за убежище.

Комисията щяла да предложи два варианта. Първият предвиждал цялостна промяна на досегашната система в рамките на ЕС, при която всички кандидати за убежище ще бъдат разпределяни между страните членки на квотен принцип, независимо от това в коя страна първо са пристигнали. Вторият предполагал запазване на сегашното положение, но с уговорка, че към квотно преразпределяне на молбите за убежище ще се прибягва в случай на внезапен наплив от кандидати на убежище в отделна страна.

 

Информацията е на БНР, БТА, БГНЕС


Тагове: ЕС, мигранти, среща
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg