EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вагит Алекперов напуска президентския пост на Лукойл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вагит Алекперов напуска президентския пост на Лукойл

mail13:20 | 30.08.2010прегледи 2408 коментарикоментари 0


Вагит Алекперов възнамерява да се оттегли от президентския пост на Лукойл от 1 септември заради навършване на 60 години и да оглави съвета на директорите съобщава руското финансово издание РБК дейли, цитирано от Лента.ру.
Президент на компанията може да стане сегашният ръководител на Лукойл овърсиз Андрей Кузяев.
Алекперов обявил решението си на 27 август. Освен кандидатурата на Кузяев, сред възможните кандидати се споменават вицепрезидентите на Лукойл Равил Маганов и Леонид Федун.
Алекперов е президент на Лукойл от 1993 година. Той е и един от основните акционери на компанията с над 20% от акциите й. Неотдавна се появи информация, че на Алекперов е предложено да оглави министерството на енергетиката на мястото на Сергей Шматко, но той отказал.
Според Алекперов сега не е целесъобразно Лукойл да се превръща в частна компания, съобщава в. "Ведомости", цитиран от Лента.ру.
Алекперов е на мнение, че за компанията ще бъде по-добре, ако акциите на ConocoPhillips бъдат купени от малки акционери на открития пазар. В момента акциите на Лукойл се търгуват на руските борси РТС и ММВБ и на Лондонската фондова борса, което позволява компанията да се смята за публична. Алекперов добави, че окончателно решение за изкупуване на посочения пакет акции не е взето нито от съвета на директорите, нито от управителния съвет.
През юли ConocoPhillips  реше да продаде дела си в Лукойл, който представлява 20% от акциите. Според медиите най-вероятни купувачи са Вагит Алекперов и вицепрезидентът Леонид Федун. Тогава Алекперов заяви, че Лукойл няма да изкупува своите акции от американците, за да не подлага на риск финансовата стабилност на компанията.
Лукойл е основана през 1991 година и е най-голямата недържавна петролна компания в Русия. Основни акционери в нея са Алекперов (20,6% от акциите) и Федун (9,25%). Капитализацията на компанията на московската борса РТС надвишава 44 милиарда долара.

 

По-късно през деня пресслужбата на ОАО Лукойл опроверга съобщението на руския вестник «РБК daily» за подготвените промени в компанията. В краткото съобщение се казва, че публикуваната информация абсолютно не отговаря на действителността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg