EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В. Търново:Над 60% ръст при покупка на къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В. Търново:Над 60% ръст при покупка на къщи

mail17:05 | 28.06.2021прегледи 1239 коментарикоментари 0


Пазарът на недвижими имоти във Велико Търново и региона се развива и разраства. Около това мнение се обединиха представителите на сектора по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе в Хотел „Премиер“ в старата българска столица.

Работната среща започна с анализ на пазара на имоти в региона. Дебора Иванова, брокер от агенция „Виктория имоти“, сподели, че градът се развива, а оттам и интересът към недвижимо имущество в региона расте. Сред основните причини за тази тенденция посочи Великотърновския и Военния университети, които ежегодно приемат нови студенти, развитието на града като предпочитана туристическа дестинация, красивата и чиста природа, както и стратегическото местоположение на града – Велико Търново се намира на еднакво разстояние от Варна и от София. Брокерите отчитат и голямо разрастване на кв. „Картала“, който е предпочитан предимно от млади хора, които купуват апартаменти с 2 или 3 спални.

Най-предпочитаните имоти от купувачите в региона са тристайни апартаменти и къщи в селата, които се намират предимно на юг и са на разстояние до 30км. от града. Такива са например селата Малък Чифлик, Пчелище и Беляково. Стана ясно, че за разлика от Габровско, където се  купуват къщи извън града за втори дом, във Великотърновско купувачите ги използват за основно живеене.

По време на третата от поредицата бизнес закуски на Imoti.net стана ясно, че цените на къщите в региона са с голям диапазон – от 20 хил. евро до 250 хил. евро. Представителите на имотния сектор посочиха, че купувачите на къщи са не само от Велико Търново и близките градове в региона като Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, а от цялата страна, като продължава да се увеличава и интересът на чужденци предимно от Германия, Великобритания и Испания.

От началото на годината 85% от сделките са с имоти ново строителство, смятат експертите. Освен това се забелязва и ръст в цените на имотите с около 100-150 евро на кв.м. като новото строителство се предлага на цени от 650 евро на кв.м.

Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес” в Пощенска банка, сподели, че основните клиенти за ипотеки са купувачи на основно жилище – първи дом. Във Велико Търново се наблюдава ръст от 58% на усвоените кредити през 2020 г. в сравнение с 2019 г., а купуването на къщи в региона бележи ръст от 40% през 2020 г. спрямо 2019 г. От началото на 2021г. представителите на имотния сектор отчитат ръст с над 60% на закупуване на къщи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg