EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В сезона на намаленията - как търсим правата си?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В сезона на намаленията - как търсим правата си?

mail11:04 | 28.11.2023прегледи 529 коментарикоментари 0


Сезонът на намаленията е в разгара си, но същевременно тепърва започва истинското празнично пазаруване - само месец остава до Коледа. 

"Черен петък", розова седмица, специални отстъпки, падащи цени - търговци започнаха с примамливите предложения с идването на ноември и тепърва набират скорост.

Пазаруваме всичко, по целия свят, но реално не винаги сме напълно удовлетворени от покупката. От Европейски потребителски център (ЕПЦ) България, който е част от мрежа, обхващаща страните от ЕС, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство, отчитат ръст на жалбите. Центровете предлагат безплатни съвети и съдействие на потребители, които имат проблеми с трансгранични сделки в друга държава от мрежата.

"Увеличението не е свързано само с онлайн търговията, но и с въздушния превоз, с компаниите за коли под наем, с измамите. Явно хората вече повече пътуват, повече пазаруват и повече си търсят правата, причината е комплексна", каза в интервю за БТА Соня Спасова, директор на ЕПЦ България. 

Новият тип онлайн разплащания и все повече навлизащите криптовалути също стават повод за оплаквания, макар и за момента доста рядко. Причината е, че хората ги използват и срещат проблеми като например липса на достъп до парите, които очакват да получат.

"Сред другите периодично постъпващи жалби са за липса на доставка на по-скъпи велосипеди и модерни тротинетки, даже на коли. Потребителите получават от търговеца проформа договор, който трябва да разпишат и да върнат по имейл, и плащат една голяма сума от няколко хиляди евро. Това за съжаление е измама, за която ние няма как да съдействаме, защото ЕПЦ няма разследващи функции", обясни Соня Спасова. 

По думите й младите хора повече се интересуват, четат и търсят онлайн информация за безопасно пазаруване в интернет. Има потребители, които знаят и отстояват своите права и такива, които при проблем предпочитат да оставят нещата както са.

Соня Спасова цитира данни от най-новото, публикувано през март 2023 г., издание на Индекса на условията за потребителите - основният инструмент, който ЕК използва за наблюдение на потребителската среда в държавите членки на ЕС, Исландия и Норвегия. 

Според данните около 7 на сто от сънародниците ни са имали някакъв проблем, но не са направили нищо по въпроса, като техният брой е близък до средния за ЕС - 8 на сто. 

Само 9 на сто от българите, които са се сблъскали с проблем със стока или услуга в последните 12 месеца преди изготвянето на проучването (обхващащи по-голямата част от 2022 г.), са предприели някакво действие, докато в ЕС активни са били 17 на сто от потребителите.

Повече от две трети от тези, които са предприели действие, са се оплакали на продавача или на сервизен център, а почти всеки пети се е обърнал към контролен орган. Около 12 процента от хората са потърсили решение за проблема си чрез ЕПЦ България, което е малко над средното за ЕС - 11 процента. 

Сред главните причини, които се посочват за непредприемането на действия, са дълъг процес или убеждението, че има малка вероятност да се получи задоволително решение. По отношение на информираността за потребителските си права българите се доближават до средното за ЕС, което е 28 на сто.

Соня Спасова отбеляза, че търговците понякога решават въпроса в полза на потребителя, дори да не е прав, от гледна точка на бизнес имидж. Случва се търсещите правата си да не знаят, че на първо място трябва да се обърнат именно към търговеца, най-добре писмено. 

Периодите на повече жалби имат своята "сезонност". "С края на летните отпуски получаваме повече оплаквания за почивки и пътувания, през ноември и декември се пазарува повече и се очакват такива сигнали", обясни тя. 

Има и случаи, когато проблемът е възникнал по-далеч във времето и потребителите решават месеци по-късно да потърсят правата си. Естествено, най-добрата защита и тук е превенцията, тоест изобщо да не стигаме до момента, в който трябва да ги упражним.

В Европа потребителите имат право на гаранция за всяка стока, дори и ако е купена с отстъпка, напомни Соня Спасова.

Имате свободата да върнете покупките си в рамките на 14 дни, без да е задължително да посочвате защо. Но не всичко може да се върне и за това има причини, например по хигиенни съображения бельо и стоки за лична хигиена са изключени. Не можете да изпратите обратно още храни или персонализирани артикули. 

Носени и прани дрехи, обувки, с които сме излезли навън, също няма как да върнем, тоест стоката трябва да е в добър търговски вид и с прилежащите етикети. 

Отговорност на онлайн магазините е да информират за наличните опции за плащане, преди клиентите да приключат своите поръчки. От ЕПЦ България съветват да подхождате внимателно към магазините, които приемат само предплащане. Също така да изберете плащане с кредитна карта. С нея може да анулирате неодобрени трансакции чрез процедурата за оспорване на плащането.

Изключително евтините стоки също предполагат да сте по-бдителни за възможни проблеми и потенциални рискове с качеството например. Не се поддавайте и на манипуативни стратегии за бърза покупка, че от нещо остават малко бройки или много хора го разглеждат в същия момент. Експертите по потребителска защита припомнят, че ако се случи продуктът да бъде разпродаден, другаде може да има подобни или дори по-добри предложения.

За да не връщате излишно продукти и да се натоварвате с транспортни и други разходи, първо помислете дали стоката наистина ви трябва или просто сте изкушени от намаленията. Така ще се погрижите и за опазването на околната среда, спестявайки въглеродни емисии, съветват още от ЕПЦ България. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg