EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В ЕП дискутираха финансовата помощ за АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В ЕП дискутираха финансовата помощ за АЕЦ "Козлодуй"

mail09:46 | 24.02.2010прегледи 735 коментарикоментари 0


Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент вчера дискутира внесеното от българския евродепутат Антония Първанова проектостановище по "Програмата Козлодуй", съобщи пресцентърът на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/, цитиран от БТА.
Документът отразява подкрепата на Европейския съюз за удължаването на финансовата помощ за България с цел да се гарантира безопасното и навременното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".
В доклада на българския депутат се подчертава и факта, че финансовата помощ ще бъде от съществено значение за преодоляване на последствията от ранното затваряне на четирите реактора за околната среда, икономиката и сигурността на енергийните
доставки в региона.
По време на дебата Европейската комисия приветства доклада на  Първанова и предложения в него подход, чиято цел е да се гарантира подкрепата на облекчаващи мерки за енергийния сектор.
Други членове на Европейския парламент изразиха одобрение за поставения акцент  върху необходимостта от гаранции за отговорно и правилно управление на проекта.
След дебата Антония Първанова обяви, че "последователността и съгласуваността със стратегиите за околната среда и енергетиката на Европейския съюз са от съществена важност в това досие и е наша отговорност да гарантираме, че спрямо всички
последствия от ранното затваряне на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй" са предприети адекватни мерки".
Окончателното становище ще бъде гласувано от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в началото на април.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg