EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Гърция стачкуват медиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Гърция стачкуват медиите

mail12:10 | 18.10.2011прегледи 807 коментарикоментари 0


Всички медии от днес участват във вълната от стачки в Гърция, чиято кулминация ще бъде 48-часовата обща стачка, свикана от синдикатите в знак на протест срещу мерките за строги икономии, предвидени в законопроект на правителството, който трябва да бъде гласуван на 20 октомври, съобщават електронните издания в южната ни съседка. От днес стачкуват работещите във вестниците, радио и телевизионните канали, както и новинарските електронни сайтове. По решение на браншовите сдружения работещите в печатните издания ще работят утре и вдругиден, за да бъде информирана обществеността за голямата обща стачка в страната, насрочена за утре. Заради протестите на журналистите от медиите няма да бъдат излъчвани никакви осведомителни бюлетини по държавните и частните радиотелевизионни канали. В страната ще бъде наложено пълно информационно затъмнение, тъй като журналистите няма да присъстват на брифинги и няма да отразяват никакви вътрешни и външни събития. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу вчера се е срещнал с двама акционери на частния телевизионен канал Мега, които са и собственици на два големи проправителствени вестника, като ги е призовал да проявят разбиране и да работят за постигане на консенсус в страната. Твърди се, че Папандреу възнамерява да поиска такива срещи и с други собственици на медии. Премиерът ще разговаря днес по този повод и с лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас и смята да се срещне и с други политически ръководители. По повод на подготвяната от синдикатите обща
стачка лидерката на Комунистическата партия Алека Папарига е призовала за обсада и блокиране на парламента по време на гласуването на спорния законопроект, предвиждащ жестоките мерки за икономии.
Премиерът Георгиос Папандреу призова за "национално единство" в този критичен за Гърция момент, като настоя за обединение на всички политически и обществени сили в страната, пишат вестниците днес. Призивът е бил отправен от Папандреу след среща вчера с президента Каролос Папуляс. Премиерът заявил, че предстои "най-важната седмица за Гърция и еврозоната" преди предложенията за уреждане на дълговата криза, които ЕС трябва да представи на срещата на високо равнище на 23 октомври. Седмицата "ще определи съдбата на еврозоната, ние трябва да вземем ключови решения; ако няма окончателно решение, несигурността ще продължи", казал Папандреу. Изданията отбелязват, че по повод срещата на върха на ЕС в неделя Папандреу днес ще разговаря с лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас. В. "Вима" твърди, че Папандреу обмислял да отиде на тази среща с предложение към Самарас за изработване на национален курс на преговорите за уреждане на дълга и за присъствие на двамата на форума на ЕС в неделя. Във връзка с това в. "Елефтеротипия" цитира лидера на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който оценява срещата на Папандреу и Самарас като опит за заобикаляне на народната воля и за създаване на "приемствена правителствена схема" от двете партии с цел преодоляване на кризата в страната. В. "Етнос" пише, че първите предупредителни залпове вчера са били дадени от бившия министър на труда Лука Кацели, която в компетентната парламентарна комисия е гласувала против член от рестриктивния законопроект за трудовите договори, като е дала да се разбере, че така ще постъпи и при гласуването в четвъртък, ако не бъдат направени корекции. Всички вестници пишат и за подадената вчера оставка на депутат от управляващата Социалистическа партия, който заявил, че се оттегля, тъй като не желае да подкрепи "несправедливите и антитрудови мерки" в новия план на правителството. Оставката на Томас Ромбопулос няма да се отрази на мнозинството с четири депутатски места на правителството в парламента в навечерието на вота в четвъртък, тъй като депутатите в Гърция се заменят с представители от редиците на партията. Депутатското място вече е заето от Кириаки Тектониду.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg