EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът, първо полугодие! Вижте!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът, първо полугодие! Вижте!

mail07:30 | 12.08.2013прегледи 1044 коментарикоментари 0


Растеж на данъчните приходи, % на годишна основа – акумулирани данни от началото на годината

Източник: Министерство на финансите

Държавният бюджет е практически балансиран за първите 6 месеца на годината (с минимален дефицит от 7.6 млн.лв при 14.2 млрд.лв приходи). Влошаването на бюджетното салдо спрямо същия период на миналата година е близо 70 млн.лв., което е в рамките на заложеното в бюджета.
Приходите в бюджета достигат 14.2 млрд.лв, което е увеличение от 940 млн.лв. спрямо предходната година – в рамките на очакваното. Приходите от акцизи продължават да се подобряват и спадът им през януари-юни е само 1% (спрямо 15% спад през януари).
През юни, обаче, се наблюдава влошаване на растежа на данъчните приходи, основно заради по-бавен растеж на приходите от ДДС. През самия юни това не довежда до проблем заради наличието на растеж на неданъчните приходи. От графиката по-горе, обаче, се вижда ясно, че най-голямо увеличение на данъчните приходи има през април и май (служебното правителство), докато през юни растежът се връща до по-ниските нива от началото на годината. Дали ще го обясним с хаоса покрай промяната в правителството през юни или с това, че събираемостта не е била приоритет заради политически неволи (Пеевски и протестите), но все пак развитието е негативно. Събираемостта на приходите трябва да се увеличи до нивата постигнати през април и май./ източник:ikonomika.org

 

 


Тагове: бюджет, данни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg