EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът за земеделие удвоен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът за земеделие удвоен

mail10:40 | 16.09.2011прегледи 525 коментарикоментари 0


Близо два пъти повече ще бъде бюджетът за сектор земеделие през 2012 година. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща със земеделски производители от Пловдивска област в гр. Първомай, съобщи МЗХ. Той каза, че за първи път е подписано споразумение със земеделските асоциации за размера на субсидиите преди приемането на бюджетната рамка за 2012 г. Определеният бюджет за сектора за 2012 г. с национални средства е близо 500 млн. лева, като са включени Националните доплащания и Държавните помощи.
От тях 240 млн. лева ще бъдат по Схемата за единно плащане на площ, по Схемата за плащане на глава животно ще бъде заделен финансов ресурс от 71 млн. лева. 41 млн. лева са европейски субсидии, които са останали неразплатени от миналата година и те ще бъдат разпределени и изплатени сега на животновъдите, посочи министър Найденов.
116 млн. лв. са средствата, които ще бъдат разплатени на земеделските производители по различните държавните помощи за 2012 г. От тях над 70 млн. лева са отново за животновъдите, като 50 млн. лева са разпределени за секторите птици и свине, които през настоящата година ще са приоритет.
Освен тези 500 млн. лева в сектора ще бъдат изплатени на земеделците още 800 млн. лева европейски средства.
Подписаното споразумение, не е парафирано още от Националната асоциация на зърнопроизоводителите, които са готови да го подпишат, но изискват гаранции за две години напред, каза министър Найденов. Той допълни, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също не го е подписал още, тъй като е в чужбина, но очаква след като той се завърне това да бъде направено.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg