EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бъфет не одобрява идеята за данъци върху банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъфет не одобрява идеята за данъци върху банките

mail14:28 | 22.01.2010прегледи 1040 коментарикоментари 0


За фалита на една банка генералният директор трябва да отговаря със своето имущество и дори с имуществото на съпругата си, смята инвеститорът Уорън Бъфет. Такова изискване трябва да включи в пакета за реформи на финансовия сектор президентът Барак Обама, коментира Бъфет в интервю за Fox Business Network.
„Необходимо е да се направи така, че генералният директор на компанията, която е фалирала и е преминала под контрол на правителството или е потърсила помощ, трябва да бъде унищожен от финансова гледна точка. Защо трябва да се чувства по- добре от уволнените работници от  General Motors, например?” - коментира Бъфет. Генералният директор трябва да действа като директор в риск, допълва инвеститорът.
Самият Бъфет в продължение на много години получава годишна заплата от $100 000 като не му се изплащат никакви бонуси.
Много ръководители на банки, пострадали от кризата, не претърпяха финансови загуби. Стенли О’Нийл си тръгва с приблизително $160 млн. обезщетения след като е уволнен през 2007 г. от Merrill Lynch. Генералният директор на спасената от фалит Royal Bank of Scotland Фред Гудуин получи ежегодна пенсии в размер от $1,13 млн след като се оттегли в оставка.
По отношение на данъците върху банките, предложени от Обама, с които да бъдат върнати бюджетните загуби в размер от $90 млрд., изплатени по спасителните програми, Бъфет заявява, че не подкрепя подобна мярка и не намира рационално обяснение на нея.
Предполага се, че данъкът ще засегне активите на 50 банки, разполагащи с голям обем от средства, сред които са Wells Fargo и Goldman Sachs, където участие има и Бъфет. В същото време данъкът няма да засегне ипотечни компании като Fannie Mae и Freddie Mac, които са сред основните виновници за кризата и бяха национализирани.
„Погледнете на вредата, която нанесоха ипотечните компании Fannie и Freddie, които сега са управлявани от конгреса,” коментира Бъфет пред Bloomberg, подчертавайки, че тези компании години наред са били поддържани от правителството и са отказвали преструктуриране, въпреки предупреждението на редица експерти, че дейността им 100 % ще доведе до фалит.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg