EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъсеску:Банките са алчни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъсеску:Банките са алчни

mail10:50 | 25.11.2011прегледи 336 коментарикоментари 0


Румънският президент Траян Бъсеску критикува европейските банки, като каза, че се надява неговата страна да  не плаща за тяхната "алчност", предаде Асошиейтед прес. Бъсеску отбеляза, че европейски банки са получили големи  печалби в Румъния и че няма да бъде в дух на "феърплей"  икономиката на страната да бъде оставена без финансиране по  време на криза.
Той изрази надежда, че от новите членки на ЕС, включително  от Румъния, няма да бъде поискано да плащат за "алчността,  неблагоразумието и безотговорността" на банките. Изявленията на Бъсеску идват след като по-рано тази седмица  финансовите регулаторни органи на Австрия въведоха по-строги
правила за кредитирането и капиталови квоти в страните от  Централна, Източна и Югоизточна Европа, за да защитят  австрийските банки от евентуални кризи. Румънската агенция  Медиафакс съобщи, че три банки - Erste Group, Raiffeisen Bank International и UniСredit, вече са приели правилата кредитите,  които отпускат, да не са 1,1 пъти над депозитите в местните  клонове. "Иска ми се да мисля", че решението е "или грешка, или  неразбиране на ефекта (му)", каза румънският президент. През 2006 г. Erste Group купи 61,88 процента от Румънската  търговска банка. "Бих искал да напомня на нашите европейски приятели колко  много обвързваха присъединяването на Румъния към ЕС с  приватизацията на румънските банки", каза Бъсеску. Той призова банките да "не задушават" румънската икономика,  като намаляват потоците на капитал. Румъния се присъедини към ЕС през 2007 година.  Икономическият бум от периода 2004-2008 г. бе последван от рязък спад през 2009 година, когато икономиката на страната се сви  със 7,1% и Румъния бе принудена да вземе заем на  стойност 20 милиарда евро от Международния валутен фонд, ЕС и  Световната банка, припомня агенцията.

 

 


Тагове: Бъсеску, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg