EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бързо повишение на хляба е спекулативно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бързо повишение на хляба е спекулативно

mail10:00 | 19.08.2010прегледи 701 коментарикоментари 0


Спекулативно е бързото вдигане на цената на хляба  в България,  каза тази сутрин в интервю за предаването на БНТ „Денят започва” Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.
Златното правило, по което се смята цената на хляба спрямо тази на зърното и брашното е "едно, две, четири", т.е. ако един килограм пшеница струва 25 стотинки, би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът един лев за килограм, посочи министърът.
Разбира се, имаше поскъпване на цената на борсата в световен мащаб и той най-вече след решението на Русия да забрани износа, тогава буквално за дни цената скочи доста на световните борси, но някак много бързо нашите хлебари вдигнаха цените.
Найденов поиска да знае защо хлебарите в момента, след като има тенденция за понижаване на цената на пшеницата, те защо не върнат цената обратно.
Земеделският министър обясни, че имаме реколта дори и по-голяма от очакваната - и като количество, и като качество.
По думите му в коментара за цената не би трябвало да се включва държавата, но той се е намесил, защото хлябът е най-важното нещо.
Найденов призова зърнопроизводителите, мелничарите и хлебопроизводителите да не бъдат толкова резки в движенията си.

Ако може да се говори в момента за повишаването на цената на хляба, то е резултат от повишаване на суровините по веригата, но това няма да удари сериозно крайните потребители, коментира Георги Попов от Асоциация на хлебопроизводители "Хляб за България".
Според председателя на Националната асоциация  на зърнопроизводителите Радослав Христов за първи път през това лято цените  на зърното на световните борси пряко и много бързо повлияха на българския пазар. Търговците  и преработвателите  реагираха много бързо и направиха добре, защото  изчакването щеше да им изиграе лоша шега и в крайна сметка можеха да купуват зърно на още по-високи цени, каза Христов.
По данни  на асоциацията произведената  реколта от пшеница в страната достига 3 740 000 тона. Според  Христов делът на хлебната пшеница  в общото производство е 20 на сто, но няма да има проблеми  за изхранване на населението. В страната като член на Европейския съюз не е  възможна зърнена криза,  както и не може да бъде забранен  износът на пшеница, защото в общността действат общи  регулаторни  митнически режими, коментира Радослав Христов.
Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов коментира, че увеличението на цените на хляба е продиктувано от новите цени на брашната. Само за седмица тон брашно тип "500"  поскъпна  с около 30 на сто и достигна 675 лева, каза Няголов. Той посочи, че тази актуална цена не е включена в себестойността на хляба, защото повечето производители  работят с брашна, закупени  през юли. Преди жътвата тон брашно в региона е продавано за 450-460 лева. Килограм хляб ще стигне 1.80 лева, ако е замесен  само с ново брашно на цена 675 лева, заяви председателят на браншовата организация.Няголов допълни, че пазарът е много динамичен и всяка прогноза  за цената на хляба би била несъстоятелна. Възможно е на всеки десетина дни  хлебопроизводителите да актуализират
цената.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg